RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

I brčanski policijski stručnjaci učestvovali u obuci sprečavanja seksualnog zlostavljanja djece u digitalnom okruženju

Pet policijskih stručnjaka (tri iz Federalne uprave policije i dva iz Policije Brčko distrikta) u proteklih sedam dana sudjelovalo je u obukama Osnove mobilne forenzike CMFF  (Cellebrite Mobile Forensics Fundamentals), Certifikacija Cellebrite operatera CCO (Cellebrite Certified Operator) i Cellebrite certificirani fizički analitičar CCPA (Cellebrite Certified Physical Analyst.) Obuke su organizirale kompanije SHOT* iz Zenice i CELLEBRITE* iz Izraela u okviru projekta „Prevencija i rad na sprječavanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju u Bosni i Hercegovini“ koji provodi organizacija Save The Children.

Polaznici su prošli kroz edukaciju koja omogućava istražiteljima da identificiraju hardver mobilnih uređaja i da razumiju digitalni forenzički postupak. Polaznici su također izučili osnovnu analizu izvađenih podataka sa uređaja te na koji način generirati izvještaje pomoću softvera UFED Reader. Cellebrite UFED Reader je digitalna aplikacija namijenjena za forenzičke istražitelje ili istražitelje koji imaju potrebu da dijele izvještaje o digitalnoj forenzičkoj analizi mobilnih uređaja s drugim ovlaštenim osobljem, kao što su ​​kolege istražitelji, vještaci, analitičari, advokati, tužioci i mnogi drugi. Navedeni softver pored tehnologije otključavanja zaključanih telefona omogućava i skidanje svih podataka sa telefona kao i podataka koji su obrisani.

“Ova obuka omogućava educiranje stručnjaka o osiguravanju standardiziranog i odgovarajućeg prikupljanja informacija tj dokumentacije i pohrane dokaza pogotovo u slučajevima seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju,  što će dovesti do veće vjerojatnosti identifikacije, procesuiranja i osude počinitelja takvih dijela”, izjavila je Kordinatorica Programa Save the Children, Aida Ivković.

Obukom koja je provedena predstavljeni su i noviteti u oblasti digitalne forenzike te su na taj način ojačani policijski kapaciteti u otkrivanju počinilaca cyber kriminala.

“S obzirom da je u današnje vrijeme pojava cyber-kriminala dramatično porasla ponajviše zbog napretka u informacijskoj tehnologiji, te je sve veći broj izvedenih krađa, prevara, dječije pornografije, seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju i drugih zlonamjernih radnji, smatramo da će obuka koja se provela uveliko dati potporu edukaciji naših policijskih stručnjaka kada je u pitanju digitalna forenzika. Smatramo da ukoliko se obezbijede dodatna ulaganja u razvoj ove discipline kako u materijalne tako i u ljudske resurse, trebalo bi da se smanje ozbiljni problemi prijetnji od svih nabrojanih vrsta kriminala”, naglasio je Kenan Ključanin, direktor SHOT Zenica.

Osnove mobilne forenzike samo je dio niza edukacija iz oblasti forenzike koje su se također sastojale od korištenja kompaktnih sistema za forenziku digitalnih uređaja, sačinjavanja izvještaja iz sirovih podataka, kao i predstavljanje tih podataka na sudu. Nakon završenih obuka polaznici će polagati ispit, te nakon uspješno položenog ispita dobiti odgovarajući certifikat.

Naši policijski stručnjaci djeluju u jednom zahtjevnom sistemu sa aspekta sredstava za opremu i alate potrebne za digitalne dokaze. Zahvaljujući Save the Children organizaciji nastojimo pratiti svjetske trendove i držati korak sa kolegama koji se bore protiv kriminala u digitalnom obliku, a koji ne poznaje granice. Sa znanjima dobijenim na ovim obukama bićemo spremni za rad na sprječavanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece, u eri digitalizacije i digitalnog okruženja u kojoj su djeca sve više prisutna”, zaključio je jedan od polaznika obuke, policijski stručnjak A.R.

*SHOT d.o.o.  je specijalizirani i ovlašteni distributer posebne opreme, opreme za forenziku i digitalnu forenziku namjenjenu svim državnim službama i institucijama za provođenje zakona: policiji, graničnoj policiji, specijalnim policijskim timovima, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Obavještajno sigurnosnoj agenciji, Oružanim snagama BiH kao i specijalne opreme za potrebe Civilne zaštite za deminiranje, spašavanja u uslovima požara, poplava, zemljotresa i td.

 *Kompanija CELLEBRITE iz Izraela je vodeći svjetski proizvođač naprednih, inovativnih i kompaktnih sistema i softvera za forenziku mobilnih uređaja, računarskih sistima, bespilotnih letjelica, sistema za video nadzor i drugih digitalnih uređaja. Pored toga, organizuje razne vrste obuka namjenjenih istražiteljima, vještacima i analitičarima na polju digitalne forenzike.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Pripadnici Gorske službe spašavanja boravili na obuci na lokalitetu Igmana

Radio Brčko

U prostorijama Policije održana obuka na temu Zakona o mirnom okupljanju

Radio Brčko

Brčko: Počela obuka za udruženja iz oblasti sporta, kulture i turizma

Mirsad Arnautović