RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Distrikt dio inicijative “Partnerstvo za otvorenu vlast”

Prijedlog Akcijskog plana za provođenje inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“, kao globalne multilateralne inicijative za transparenost rada organa i institucija javne vlasti, trebao bi se ubrzo naći na jednom od narednih zasjedanja Vlade Distrikta. Dokument podrazumijeva veću uključenost civilnog društva u kreiranju vladinih politika. 

BiH je 2014. godine zvanično pristupila inicijativi “Partnertvo za otvorenu vlast”, te se time obvezala na konkretne mjere u oblasti transparentnosti, osnaživanja učešća građana u vlasti, borbe protiv korupcije i uvođenje novih tehnologija koje čine javnu upravu što efikasnijom. 

Prema riječima Anice Radić Savić, šefice Pododjela za mjesne zajednice i nevladine organizacije doneseno je nekoliko mjera, od kojih i prijedlog izmjena Zakona o udruženjima i fondacijama u smjeru dodjele i kriterija praćenja utroška dotacija.

Prioriteti su i e-konzultacije, te uspostava Savjetodavnog tijela Vlade za suradnju s civilnim društvom, koje prošle godine nije formirano radi nedovoljnog broja interesanata. 

U Brčko distriktu ima registriranih preko 600 nevladinih organizacija, uključujući mjesne zajednice. No, tek šezdesetak udruženja pristupilo je potpisivanju nedavnom Sporazumu o suradnji s vladinim i nevladinim sektoru, kojeg je s predstavnicima tih udruženja potpisao gradonačelnih Siniša Milić.

“Ostala udruženja imaju priliku da potpišu sporazum, ali samo je oko trideset predstavnika nevladinih organizacija došlo u Poodjeljenje da potpiše prihvatljivost sporazuma”, pojasnila je Radić-Savić. 

U proračunu Brčko distrikta, putem Odjela za stručne i administrativne poslove ove godine je za financiranje nevladinog sektora planirano oko milijun i 600.000 maraka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: УНДП донирао 2.400 мантила за потребе здравствених радника

Дражен Ристић

Brčko: Nastavljena izdvajanja iz proračuna za nevladin sektor

Radio Brčko