RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Донесене мјере о ублажавању ограничења рада привредних субјеката на подручју Брчко дистрикта  

Комадант Кризног штаба за заштиту и спашавање и градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић на данашњој конференцији за медије саопштио је да је Штаб донио низ мјера које се односе на ублажавање ограничења рада привредних субјеката на подручју Дистрикта.

Он је нагласио да ће од 4. маја бити пуштене у рад трговине на велико и мало (осим трговине одјећом), ауто школе/возачке школе, библиотека (без кориштења читаоница) музеј и галерија и занатске дјелатности (не односи се на фризерске салоне и друге третмане за његу и уљепшавање тијела).

„Штаб је усвојио низ одлука, а најважнија је план мјера за пуштање у рад појединих привредних субјеката, дјелатности на подручју дистрикта којим се предлаже да ово попуштање мјера у фазама почне од 4. маја ове године. Напомињем, и тада ће се водити строги надзор и контрола од стране инспекцијских служби. Интервал између пуштања појединих дјелатности је од 10 до 14 дана и у том интервалу ћемо пратити како и у којој се мјери поштују правила и процедуре везано за понашање, како корисника тих објеката, тако и запослених у тим објектима и у зависности од тога ћемо предузимати и ове мјере. Уколико све буде према плану за неких у интервалу од 10 до 14 дана кренуло би отварање и друге групе дјелатности за коју, такођер очекујемо да буде приједлог струке. Средином маја можемо очекивати другу фазу, уколико нам епидемиолошка ситуација то буде дозвољавала“, рекао је Милић.

„Штаб за заштиту и спашавање 23. априла донио је наребу о процедури за спречавање и сузбијање епидемије корона вируса у просторима привредних субјеката, установа, институција и јавних служби“, истакао је Милић те додао да је неопходно строго поштовати ову наредбу којом је, с епидемиолошког становишта, прописан начин рада и функционисања с циљем заштите, како радника тако и становништва.

„За грађане је веома важно да при уласку у објекте јавних установа, продавница, апотека и слично, обавезно поштују процедуре као што је дезинфекција на улазу у објекат, затим да у објекте могу ући и у њима боравити лица уз обавезно ношење заштитних маски, радници у правним субјектима, предузетници, физичка лица, запослени у институцијама, јавним службама и установама као и на пијацама који у радном процесу остварују директан контакт са странкама морају да користе заштитне рукавице. Остали запослени нису у обавези коришћења заштитних рукавица, али морају учестало да користе дезинфекционо средство. Такођер, у објектима је дефинисан ограничен број корисника – купаца који могу да буду присутни у исто вријеме. Потребно је поштовати мјеру физичког размака од 2 метра у просторији или простору као и приликом чекања на улазу и потребно је да се задржавања у објекту сведу на најмању мјеру“, рекао је Милић.

Градоначелник је напоменуо да се грађани морају придржавати мјера и наредби и за 1. мај и да ће тада полицијски службеници појачати контролу и обилазити излетишта.

„Нама долази и 1. мај када се грађани традиционално окупљају на излетиштима. Полиција Брчко дистрикта БиХ ће за 1. мај интензивно и појачано обилазити излетишта и стриктно проводити мјеру или наредбу о забрани окупљања од три или више лица на тим просторима. Још једном апелујемо нашим суграђанима да за 1. мај остану код својих кућа или да бораве на просторима гдје се не налази велики број људи“, додао је Милић.

На крају конференције за медије комадант Кризног штаба за заштиту и спашавање Синиша Милић казао је да захваљујући Полицији Брчко дистрикта и њиховим активностима на утврђивању контаката епидемиолошка ситуација у дистрикту данас је повољна и захваљујући таквој ситуацији створени су услови да се доносе мјере о ублажавања ограничења која су била у претходном периоду.

„Штаб је дао недвосмислену подршку Полицији Брчко дистрикта БиХ да и у наредном периоду настави с обављањем тих активности. Та подршка је дошла и од представника струке Пододјељења за јавно здравство и од ЈЗУ „Јавне здравствене установе Брчко“ који су се изјаснили да не посједују довољне капацитете како би могли проводити те активности. Наглашено је да захваљујући брчанској полицији и њиховим активностима на утврђивању контаката епидемиолошка ситуација у Дистрикту данас је повољна“, нагласио је Милић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom danas registrovana četiri nova slučaja virusa korona

Radio Brčko

Brčko večeras gasi svjetla – Sat za planetu zemlju

Radio Brčko

Drugog dana poljoprivrednog sajma prezentacija mineralih gnojiva

Radio Brčko