RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Fondacija “Laila” Brčko: U toku donatorska kampanja

Članovi Fondacije „Laila“ pokrenuli su kampanju pod nazivom “Didaktička igračka i knjiga = umanjena roditeljska briga” čiji je cilj omogućiti djeci sa poteškoćama u razvoju na području Distrikta dostupan didaktički materijal i stručnu literaturu koja je neophodna u jednoj fazi razvoja djeteta.

„Za nabavku didaktičkih igračaka potrebno nam je 10 hiljada KM, a trenutno smo uz pomoć donatora skupili oko 4.738, KM. Ovim projektom olakšalo bi se praćenje rada terapeuta i intenzivirao individualni rad roditelja i djeteta kod kuće uz stručno savjetovanje“, rekla je Mirela Glibanović, koordinatorica kampanje.

Ovaj projekt također će pružiti jedinstvenu mogućnost za kontinuirano usavršavanje nastavnika, asistenata, stručnih saradnika i svih onih koji su posvećeni ovoj nesebičnoj misiji.  Fondacija „Laila“ je prepoznala problem djece sa poteškoćama u razvoju jer nemaju pristup didaktičkom materijalu, knjigama i pomagalima zbog čega je i pokrenuta kampanja.

„Nakon što prikupimo potreban novčani iznos i izvršimo nabavku didaktičkih igračaka oformit ćemo i online biblioteku, takozvana „Didaktoteka“ gdje će roditelji djece sa poteškoćama imati priliku posuditi potrebni materijal za rad sa djecom, te nakon određenog vremena i korištenja vratiti fondaciji“, dodala je Glibanović.

Meliha Đonlić, predsjednica Fondacije „Laila“ kaže da će igračke biti dostupne svoj djeci sa poteškoćama na području Distrikta bez obzira jesu li korisnici fondacije s obzirom da fondacija radi sa djecom sa Downovim sindromom.

Didaktičke igračke su posebno osmišljenje igračke koje pomažu razvoju motorike, govora i drugih poteškoća kod djece. Donirati sredstva možete online klikom na doniraj.

Iz fondacije su rekli, da roditelji djece koji primjete da njihova djeca imaju određenu poteškoću nevezano za rješenje o kategorizaciji, također će moći koristiti ove igračke i pomagala.

Na brčanskom Trgu mladih sutra će sa počektom u 11 sati u organizaciji fondacije „Legat Ekmečić” biti održana VI izložba polaznika kursa crtanja i slikanja Fondacije/Legata Ekmečić. Kupovinom crteža i slika građanke i građani Brčko distrikta BiH učestvovat će u humanitarnoj akciji za kupovinu didaktičkih igrački i knjiga za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Kampanja se realizuje uz podršku fondacije „Tuzlanske zajednice“ u okviru USAID aktivnosti „Snaga lokalnog“ – Naša zajednica je naša odgovornost. Iz fondacije „Laila“ potvrdili su da će kampanja prikupljanja novčanih sredstava za nabavku didaktičkih igračaka trajati do kraja sedmog mjeseca ove godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Fondacija “Laila” danas obilježava Svjetski dan osoba sa Downovim sindromom

Mirsad Zahirović

Brčko: Fondacija “Laila” realizuje radionice namijenjene majkama djece sa poteškoćama u razvoju

Mirsad Zahirović

Saopštenje povodom Svjetskog dana osoba sa Down sindromom

Radio Brčko