RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Fondacija “Laila” danas obilježava Svjetski dan osoba sa Downovim sindromom

Brčanska Fondacija „Laila“ koja okuplja roditelje djece sa dijagnozom Downovog sindroma danas u svojim prostorijama raznim sportskim i kreativnim radionicama obilježava 21. mart, Dan osoba sa Downovim sindromom.

Iz fondacije „Laila“ kažu da još uvijek nemaju bazu podataka osoba sa Downovim sindromom na području Distrikta ali prema dosadašnjim prikupljenim informacijama u Brčkom je trenutno nekoliko desetina osoba sa pomenutom dijagnozom.

“Obilježavanjem 21. marta Dana osoba sa Downovim sindromom želimo ukazati na probleme i poteškoće sa kojima se djeca s Downovim sindromom i njihovi roditelji svakodnevno susreću i da različitost ne treba predstavljati prepreke. Također, simbol dana sindroma Down su šarene čarape, a nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška osobama sa Downovim sindromom”, rekla je Sabina Ahmičić Gušo, psiholog u fondaciji.

Fondacija kroz razne programe i projekte djeci sa ovom dijagnozom pruža potrebnu podršku na sedmičnom nivou u koji su uključeni psiholog, logoped i defektolog. Uporedo sa djecom, daje se potrebna podrška i psihološka pomoć roditeljima djece kroz edukativne radionice na temu pozitivnog roditeljstva.

“U program rada sa djecom sa Downovim sindromom trenutno je uključeno četvero djece školskog uzrasta, četvero djece predškolskog uzrasta i djevojčica od dvije godine godine koja je od početka uključena u rad fondacije i primjetan je veliki napredak, jer je veoma bitno na vrijeme krenuti sa radom. Također, jedna djevojka od 19. godina je uključena u program fondacije koja je završila školu, iako nemamo mogućnosti zaposlenja u fondaciji cilj nam je da kroz naš program radimo na poboljšanju uslova života osobama sa Down sindromom i omogućimo i mogućnost zaposlenja u skladu sa njihovim obrazovanjem.

U okviru obilježavanja Dana osoba sa Downovim sindromom danas će se u prostorijama fondacije održati sportske i edukativne radionice namijenjene članovima fondacije, a pored radionica i planiranog sadržaja koji će se realizovati, učenici iz osnovnih škola će posjetiti fondaciju, te uručiti prigodne poklone korisnicima fondacije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Saopštenje povodom Svjetskog dana osoba sa Down sindromom

Radio Brčko

Brčko: Fondacija “Laila” realizuje radionice namijenjene majkama djece sa poteškoćama u razvoju

Mirsad Zahirović

Fondacija “Laila” Brčko: U toku donatorska kampanja

Mirsad Zahirović