RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Saopštenje povodom Svjetskog dana osoba sa Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom, 21. mart, je globalni dan svjesnosti koji se službeno obilježava od strane Ujedinjenih naroda od 2012. godine.

Datum za Svjetski dan osoba sa Down sindromom, koji je 21. dan 3. mjeseca, odabran je da označi jedinstvenost triplikacije (trisomije) 21. hromozoma koja uzrokuje Down sindrom.

Down sindrom je dio ljudskog stanja, univerzalno prisutan bez obzira na rasu, spol ili socijalno-ekonomsko stanje u 1 od 800 živorođenih, iako postoje značajne varijacije širom svijeta.

Na ovaj dan, osobe sa Down sindromom i oni koji žive i rade s njima širom svijeta organizuju i učestvuju u aktivnostima i događajima podizanja svijesti javnosti i kreiraju jedinstven globalni glas zagovarajaći prava, inkluziju i dobrobit osoba sa Down sindromom.

Osobe sa Down sindromom i njihovi roditelji susreću se problemima u mnogim životnim sferama, te je nekada potrebno samo malo volje i razumijevanja kako bi se prepreke prevazišle. Stoga apelujemo na zdravstvene, obrazovne i druge vladine i nevladine organizacije, pravna i fizička lica kako u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, da doprinesu unapređenju inkluzije, zapošljavanju, ostvarivanju prava i cjelokupnoj dobrobiti osoba sa Down sindromom. Osobe sa Down sindromom imaju puno pravo da budu prihvaćene i uključene u društvo, kao cijenjeni i jednaki članovi zajednice.

Simbol Svjetskog dana osoba sa Down sindromom su rasparene šarene čarape, i to nije slučajno i svakako NIJE iz razloga koji se često navodi: da osobe sa Down sindromom ne mogu upariti čarape.

Inicijativa je krenula od organizacije Down Syndrome International u sklopu kampanje „Mnogo čarapa“ ili #LotsOfSocks kako bi potaknula ljude da započnu razgovor o različitosti, jedinstvenosti, uključenosti i prihvaćanju.

Danas obucite rasparene šarene čarape, pružite podršku osobama sa Down sindromom, započnite razgovor o jedinstvenosti, različitosti, prihvaćanju i uključenosti.

Birajmo da napravimo sigurno društvo za osobe sa Down sindromom i doprinesemo njihovom rastu i razvoju!

O FONDACIJI

Fondacija „Laila“ osnovana je od strane porodice Mešalić, sa osnivačem Edževitom Mešalićem na čelu koja je prilikom osnivanja Fondacije bila inspirisana njihovom drugom kćerkom Lailom, kojoj je dijagnosticiran Down sindrom, te kojoj su ranom intervencijom stručnjaci u Australiji osigurali adekvatnu medicinsku i stručnu pomoć.

Fondacija se zalaže da sva djeca sa Down sindromom imaju istu vrstu pomoći i u Bosni i Hercegovini.

Od 2021. godine realizujemo projekat „Prijatelji ne broje hromozome“ u saradnji sa Vladom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, i u direktnom radu sa djecom sa Down sindromom realizovali smo preko 100 radionica iz oblasti: pedagoško-psihološkog rada, defektologije, logopedije, sporta i umjetnosti. U aktivnosti su uključeni stručnjaci iz različitih oblasti kao što su: pedagozi, psiholozi, defektolozi, logopedi, nastavnici tjelesnog i zdravstvenog odgoja i mnogi drugi.

Naša Fondacija trenutno ima 6 aktivnih korisnika sa područja Brčko distrikta BiH (djeca predškolske i školske uzrasti) a u narednom periodu imamo za cilj u aktivnosti uključiti i odrasle sa Down sindromom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Fondacija “Laila” danas obilježava Svjetski dan osoba sa Downovim sindromom

Mirsad Zahirović

Fondacija “Laila” Brčko: U toku donatorska kampanja

Mirsad Zahirović

Brčko: Fondacija “Laila” realizuje radionice namijenjene majkama djece sa poteškoćama u razvoju

Mirsad Zahirović