RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Francuski kruzer “Victor Hugo” boravio u posjeti Brčkom

U brčansku Luku sinoć je uplovio prvi ovogodišnji kruzer iz Francuske, pod nazivom “Victor Hugo” u kome se nalazi oko 80 putnika. Ovo je jedan od rijetkih elitnih kruzera koji mogu da plove rijekom Savom, a turisti su danas iskoristili lijepo vrijeme i posjetili grad Brčko. Dolaskom ovog elitnog kruzera u naš grad zvanično je počela sezona riječnog turizma.

Uslovi za riječni saobraćaj početkom ovog mjeseca povoljniji su u odnosu na raniji period, a rezultat tome je da je nakon pandemije ovo prvo ovogodišnje uplovljenje u brčansku Luku francuskog kruzera “Victor Hugo”. Ovakvi uslovi prema riječima kapetana Kapetanije Mladena Rogića zadržat će se do kraja ovoga mjeseca. Rogić kaže da nije bilo tehničkih problema prilikom uplovljenja ovog kruzera, te da je ukupno sa ovim zabilježeno oko 16 uplovljenja u proteklom periodu.

“Kruzer je uplovio sinoć oko 19:20 sati u našu Luku nakon što je granična kontrola obavila svoj posao. Putnici su sinoć prenoćili na kruzeru, te su danas u prijepodnevnim satima iskoristili lijepo vrijeme za obilazak našeg grada”, dodao je Rogić.

Prema njegovim riječima nakon što su putnici posjetili naš grad, nastavili su svoje putovanje dalje ka Slavonskom Brodu, a ako im uslovi na rijeci Savi to dozvole njihova krajnja stanica je Sisak. Nakon završenog putovanja njihov povratak se očekuje ponovno u Luci 13. juna u ranim jutarnjim satima.

Miloš Stankić v.d. direktora turističke organizacije Brčko distrikta BiH kaže da su za Brčko veoma bitne ovakve posjete turista, odnosno uplovljavanja kruzera i sličnih plovila jer je rijetkost da se u našem gradu dešavaju ovakve posjete.

“Jako su bitne ovakve posjete jer jačamo turizam, zato što ovakvi brodovi ne svraćaju namjenski nego smo mi usputna stanica i potrebno je tom prilikom putnicima koji odluče provesti svoje vrijeme u našem gradu ponuditi adekvatan sadržaj”, istakao je Stankić.

Stankić kaže da je potrebno u nadolazećem periodu animirati cjelokupno društvo, te u saradnji sa nadležnim institucijama osmisliti koncept i turistima ponuditi raznolik sadržaj, od ugostiteljstva do posjeta historijskim znamenitostima jer na taj način povećat ćemo broj turističkih posjeta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Broj registriranih plovila u Brčkom i ove godine u porastu

Sandra Živković

Брчко: Водостај ријеке Саве изузетно низак за ово доба године

Дејана Крстић

Stagnacija i opadanje vodostaja na većini hidroloških stanica

Radio Brčko