Brčko

U prostorijama Policije održana obuka na temu Zakona o mirnom okupljanju

Policija Brčko distrikta BiH i predstavnici OSCE-a danas su u prostorijama Policije održali obuku na temu „Zakon o mirnom okupljanju” namijenjenu rukovodnim zaposlenicima organizacionih jedinica Policije.

Riječ je o zakonu koji je usklađen sa međunarodnim standardima u oblasti ovog osnovnog ljudskog prava, odnosno prava na mirno okupljanje, koji je stupio na snagu u avgustu 2020. godine. S obzirom da se ovim zakonom omogućava, podržava i štiti sloboda mirnog okupljanja, te da isti sadrži nova zakonska rješenja koja Policiji propisuju drugačije obaveze, za uspješnu primjenu zakona između ostalog bilo je neophodno izvršiti i obuku zaposlenika naše institucije.

Navedenu obuku proveli su predstavnici OSCE-a gospodin Igor Ličina i gospođica Nina Šeremet, šef Kabineta Policije Brčko distrikta BiH, Mile Jurošević i stručni savjetnik za pravne poslove, Majda Mustedanović, a tokom obuke diskutovano je o nejasnoćama i eventualnim problemima prilikom provođenja Zakona o mirnom okupljanju.

U narednom periodu u zavisnosti od epidemiološke situacije, planira se i prezentacija pomenutog zakona široj javnosti, a posebno predstavnicima medija i nevladinog sektora.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button