RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Izložba “Zagrljaji” Safeta Zeca svečano otvorena u Umjetničkoj galeriji Brčko

Izložba slika „Zagrljaji“ Safeta Zeca, bosanskohercegovačkog i svjetskog likovnog velikana, svečano je otvorena sinoć u Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta. Izložba sadrži 35 malih i velikih formata, a rađena je tehnikom ulje na platnu.

Povodom nove  izložbe likovnog velikana Safeta Zeca u Brčkom, prisutnima se prva obratila Sonja Đurović, kustos Umjetničke galerije Brčko distrikta koja je primijetila je da ova Zecova izložba budi bolna sjećanja na strahote rata, ali je i nježna potvrda tragične ljubavi.

Sonja Đurović

„Izložba je vezana za priču koja je vrlo dobro poznata svima nama koji živimo u ovoj zemlji, tako i u svijetu. Radi se o Bošku i Admiri i njihovom stradanju u Sarajevu 1993. godine. Ova je izložba, prije svega, dokaz kako ljubav može nadvladati, može da nadraste i ideologiju i rat. Iako se ljubav završila tragično, izložba je opomena da mi postanemo bolji ljudi, da postanemo bolji nakon svih nedaća i rata koji su nas zadesili u prošlosti“, poručila je Đurović.

Kustosica projekta Aida Abadžić Hodžić, redovna profesorica na katedri za historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu,  kazala da je da se ovdje javljaju motivi ruku, što je jedna složena i teška likovna tema u kojoj Safet Zec pokazuje beskrajno slikarsko majstorstvo, ali i podsjeća na odgovornost savremenog umjetnika da otvara središnja pitanja ljudske egzistencije.

Aida Abadžić Hodžić

„Riječ je o radovima koji su rezultat novih ciklusa u posljednjih dvadesetak godina, o četiri “Lica”, “Hljeb milosrđa”, “Zagrljaji” i “Egzodus”, koji oslovljavaju bosanskohercegovačku savremenu tragičnu historiju, ali i na globalnom planu tektonske pomake sa migrantima koji osvajaju zemlje zapada“, navela je Abadžić Hodžić.

Ona je iskazala zadovoljstvo što je izložba “Zagrljaji” predstavljena u Brčkom i podsjetila na činjenicu da je Brčko iznjedrilo velika imena u historiji savremenog slikarstva Bosne i Hercegovine, kao što su prvi akademski slikar iz Brčkog Rizah Štetić, akademski slikar Mevludin Ekmečić, te nedavno preminuli akademski slikar i nekadašnji dekan Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Seid Hasanefendić.

Safet Zec

Izložbu “Zagrljaji” Safeta Zeca prigodnim riječima otvorio je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, koji je izrazio zadovoljstvo što je Brčko dobilo priliku da bude domaćin renomiranom umjetniku kakav je Safet Zec i dodao da su izložba i rad galerije put za afirmaciju likovne umjetnosti u Brčkom.

Esed Kadrić

Pozdravno pismo Sele Tecilazić, predsjednice Upravnog odbora Legata „Ekmečić“ u Brčkom, koja radi spriječenosti nije mogla doputovati, pročitala je Ida Fazlić, magistrica nauke i tehnologije u konzervaciji kulturnog naslijeđa. Tecilazić je u pismu naglasila da evropsko slikarstvo odavno, skoro od renesanse nije imalo mogućnost vidjeti tako majstorski naslikane ruke kako to radi Safet Zec, a da su “Zagrljaji” dio velikog opusa za koji sigurno možemo reći da je to bosanskohercegovačka “Gernika”.

Ida Fazlić sa pismom Sele Tecilazić

Izložba „Zagrljaji“ u Brčkom ostaje otvorena do 30. septembra.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Hrvatska svečano otvara Pelješki most između 19. i 21. srpnja

Radio Brčko

U Brčkom otvoren 14. Sajam meda i pčelarske opreme

Mirsad Arnautović

Мађарска: Отварање средњих школа одгођено до 10. маја

Radio Brčko