RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Ove zime nema zabilježenih slučajeva sezonske gripe

Pored svakodnevno novooboljelih od koronavirusa, ove sezone, koja je započela u listopadu prošle godine, nisu zabilježeni slučajevi obolijevanja od gripe.

Predstojnica Pododjela za javno zdravstvo Anđa Nikolić ističe kako oboljelih vjerojatno ima, ali da zbog nedostatka testova, nisu bili u mogućnosti kod osoba koje imaju simptome, potvrditi infekciju virusom gripe.

„Vjerojatno da ima sezonske gripe jer ako je ima u okruženju onda je neminovno da je i tu kod nas, ali mi nismo još ni jedan slučaj potvrdili testiranjem. To je virusno oboljenje koje najvećim dijelom zahvaća respiratorni sustav tako da imamo istu kliničku sliku kao kod koronavirusa te bez testa ne možemo tvrditi je li to sezonska gripa, ali možemo pretpostaviti ako dobijemo kod takvog pacijenta Covid negativan test da se radi vjerojatno o sezonskoj gripi ili eventualno nekoj sličnoj bolesti“, rekla je Nikolić.

Podsjetimo, za ovu sezonu je nabavljeno 3.500 doza cjepiva protiv sezonske gripe. A iako do sada nije detektiran ni jedan slučaj infekcijom virusa gripe na području Distrikta, trebamo biti svjesni da sezona virusa i dalje traje te se trebamo čuvati i propisno zaštiti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Zabranjene posjete bolesnicima u brčanskoj bolnici

Mirsad Arnautović

Saopćenje Odjela za zdravstvo i ostale usluge (22.03.2020.)

Radio Brčko

Brčko distrikt: Nabavljeno 3.500 doza vakcina protiv sezonskog gripa

Mirsad Arnautović