RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Kapetanija Distrikta: U Brčko distriktu upisano 647 plovila

Evidentiranje plovila u Brčko distriktu vrši Kapetanija, što se odnosi na čamce dužine 15 metara, širine do 3 metra i koji su osposobljena za prijevoz do dvanaest lica, pojašnjava kapetan Kapetanije Distrikta Mladen Rogić.

“Analizirajući protekli period, možemo zaključiti da se na godišnjem nivou evidentira od 20 do 30 novih plovila, tako da ih je u ovome trenutku 647”, objasnio je Rogić, naglasivši da je broj aktivnih plovila na području Distrikta konstantno u porastu.

Kada je u pitanju dokumentacija potrebna za evidentiranje, odnosno upis u evidenciju čamaca, uslovi su isti kao i ranijih godina, saznajemo od Rogića, te da se po upisu čamca vlasniku izdaje i plovidbena dozvola s rokom važenja osnovnog pregleda od pet godina.

“Lice koje registruje plovilo mora da plati naknade koje su propisane taksama i naknadama za pregled plovila. To su, u odnosu na druge opštine i inostranstvo, jako povoljne cijene”, dodaje Rogić.

Naknada za upis plovila s taksama i cijenom baždarenja iznosi  od 100 do 150 KM, a  za čamce preko 9 metara do 200 KM, kazao je Rogić, istakavši da je licima koja posjeduju čamac potrebna i odgovarajuća stručna osposobljenost, tj. certifikat upravljača čamcem, koji ima međunarodni karakter.

“Nažalost, u Brčko distriktu, kada je u pitanju Kapetanija Brčko distrikta, ona ne izdaje cerifikate, jer je za njihovo izdavanje neophodno da imaju međunarodnu važnost”, zaključuje kapetan Kapetanije.

Rogić upozorava lica koja upravljaju čamcima kako trebaju obratiti pažnju na validnost certifikata koja izdaju tijela koja nisu nadležna za takve aktivnosti, jer oni nisu u skladu s normama Zakona o unutrašnjoj plovidbi Brčko distrikta BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Забрана пловидбе због демонтаже далековода

Vladimir Matijević

Brčko: Prijevoz roba ograničen zbog niskog vodostaja rijeke Save

Gorana Antić

Brčko: Vodostaj rijeke Save u porastu što pogoduje povoljnoj plovidbi

Radio Brčko