RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Усљед ниског водостаја, пловидба Савом се обавља ограниченим газом

Водостај ријеке Саве у Брчком је тренутно низак. На то су утицали временски услови, одосно високе температуре и недостатак интезивних киша на овом простору, рекли су из Капетаније Брчко дистрикта.

Младен Рогић, капетан Капетаније Брчко дистрикта, каже да се из године у годину, повећава интересовање за пловила те је напоменуо да се обрати пажња на брзину тих пловила обзиром на низак водостај ријеке Саве.

„Иако је водостај ријеке Саве у Брчком тренутно низак, пловидба се може обављати са ограниченим газом уз обавезно прилагођавање брзине управљања пловилима“, рекао је Рогић.

У Капетанији дистиркта Брчко тренутно је заведено око 620 пловила, који се убрајају у ту категорију, што је за 20 до 30 пловила више у односу на прошлу годину.

Међутим, има и случајева брисања из уписника, истакао је Рогић.

„До брисања долази у случају продаје или када се повуче из употребе. Такође, један број чамаца се брише уколико се уписује у други уписник и познато је да један чамац не може бити уписан у више уписника“, нагласио је Рогић.

Дозвола за управљање пловилом може се стећи на више мјеста.

„У БиХ то врше ентитетска министарства и то су дозволе за управљаче пловилима. То зависи од категорије пловила, дужине 15 до 20 метара и ширине 3 метра“, рекао је Рогић.

Из године у годину код грађана Дистрикта је забиљежен благи пораст интересовања за пловила.

На то су утицале цијене и популаризација наутике као спорта, као и активности који су присутне у овом љетњем периоду на Сави, попут регата и других манифестација које су везане за пловидбу ријеком Савом и рибарење.

Упис чамаца могу извршити особе које имају пребивалиште у Дистрикту. Регистрација се састоји од таксе у износу од 40 марака и накнаде за пеглед чамаца која зависи од дужине пловила и креће сe око 150 марака за период од пет година.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Prijevoz roba ograničen zbog niskog vodostaja rijeke Save

Gorana Antić

Brčko: Vodostaj rijeke Save u porastu što pogoduje povoljnoj plovidbi

Radio Brčko

Francuski kruzer “Victor Hugo” boravio u posjeti Brčkom

Mirsad Zahirović