RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Књига “СО ЗЕМЉИ”, Љиљане Хабјановић – Ђуровић, представљена читаоцима у Брчком

У организацији Светосавске омладинске заједнице у Брчком синоћ је промовисана књига „СО ЗЕМЉИ“, Љиљане Хабјановић – Ђуровић, први роман будућег острошког тримирја који говори о Светом Василију Острошком Чудотворцу и манастиру Острог.

“СО ЗЕМЉИ” је књига која открива како је Стојан Јовановић из Мркоњића постао Свети Василије Острошки Чудотворац, за шта је молио Бога, за шта свој народ, те шта нам својим животом данас поручује.

Представљајући своју књигу, Љиљана Хабјановић – Ђуровић, је истакла да она говори о животу и подвигу једног изузетног човјека у времену страдања и вјере, о свакодневном мучеништву и непрестаној жртви, о чудотворењу као дару Духа Светога и другом.

Свети Василије живио је у 17. веку у вријеме када државе нема и када Српска православна црква руководи животом народа и одговара пред Турцима.

Живио је у Херцеговини, на простору где су се додиривале и сукобљавале Млетачка Република и Турско царство. И гдје су се ислам и римокатолицизам борили за душе људи, злоупотребљавајући несрећу и биједу православног народа.

Људе и њихове душе чувао је и бранио Митрополит Василије. Имао је велики углед и љубав у народу. Али, што га је народ више волио и оданије слиједио, то су га противници више мрзили. Страдао је и од Турака и од Латина, али и од неких Срба. Био је жртва различитих сплетки и завјера. Али никада није изгубио ни љубав према људима ни вјеру у Бога.

Свети Василије Острошки је већ за живота чинио чуда. Народ га је звао Свети Владика, и вјеровао је да га Бог воли и да слуша како његове молитве тако и клетве.

Говорерћи о Светом Василију Острошком, ауторица је рекла да Велики светитељ има посебно место у њеном животу.

„За Светог Василија знам откад знам за себе. Он је део мог живота од најранијег детињства. Одрастала сам уз бабине приче о његовим чудима за живота и после смрти. Сваки пут када га помене, баба би устала испуњена страхопоштовањем, скрушено би погнула главу, побожно се прекрстила и рекла: “Слава му и милост!” Пред његовим моштима чудотворно је излечен мој ујак Владимир, и ја сам свакодневно сретала тај живи доказ чуда Божјег и милости Светог Василија“,  казала је ауторица.

Одговарајући на питање како је дошла на идеју да напише роман о Светом Василију књижевница је појаснила:

„Био је то логичан исход моје љубави према светитељу, честих одлазака под Острог и запитаности какав је морао да буде и шта је морао да прође човјек да би се у њега уселио Дух Божји, и да би остао у његовим моштима и после његове телесне смрти. Већ после првих сазнања о његовом животу, схватила сам да је то једна изузетна прича и да ћу је једнога дана преточити у роман. И почела сам да чекам да Свети одреди час“, истакла је Хабјановић – Ђуровић на промоцији своје нове књиге одржане у Брчком, прве након Сајма у Београду.

За осам дана на Сајму књига у Београду, продат је 9.081 примерак књиге “Со земљи”, Љиљане Хабјановић -Ђуровић, већ двије деценије најчитанијег српског писца. Промоцији нове књиге Љиљане Хабјановић – Ђуровић одржане синоћ у Брчком присуствовао је вели број љубитеља писане ријечи и поштовалаца ове велике српске књижевнице која се на крају промоције захвалила Светом Василију Острошком Цудотворцу и цитаоцима.

Фотографије преузете са сајта Љиљане Хабјановић – Ђуровић

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Večeras promocija zbirke pjesma “Kako sam postao samoodrživ”

Radio Brčko

Knjiga “Moji susreti sa poznatima” autora Rezaka Hukanovića sinoć promovirana pred brčanskom publikom

Sandra Živković

Brčko: U Napretkovom domu promovisana knjige Ive Bošnjakovića

Suvad Alagić