RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Kurs između eura i marke ostaje jednak

Stanje u svijetu uveliko utječe na ekonomiju, pa smo još od veljače svjedoci svakodnevnih nestabilnosti valuta. Euro je prošlog tjedna imao rekordan pad u odnosu na dolar, uzimajući u obzir posljednja 22 mjeseca.

Kurs između konvertibilne marke i eura ima čvrst režim fiksnog deviznog kursa, tako da bez obzira kako se euro kreće, kurs između eura i marke će ostati jednak, ali može doći do pada marke u odnosu na dolar, koji je porastao u odnosu na euro.

”Što se tiče inflacije, ona je u Bosni i Hercegovini na rekordnoj razini, prema zadnjim podacima iznosi sedam posto, no, inflacija pogađa i SAD te Eurozonu što se moglo i očekivati nakon brojnih godina ekspanzivne monetarne politike. Mi nemamo nezavisnu monetarnu politiku, tako da nemamo niti jedan instrument monetarne politike koji bi mogao utjecati na inflaciju, jedino što možemo koristiti je fiskalna politika, ali sad je pitanje koliko nam to može pomoći. Neke mjere smo već počeli primjenjivati, kao što je rast plaća i pokušavanje snižavanja PDV-a”, istaknula je viša asistentica ekonomske teorije na Ekonomskom fakultetu u Brčkom, Snježana Zarić.

Vjeruje se da ne bi trebalo biti problema ukoliko građani Bosne i Hercegovine imaju štednju u eurima, osim ako ga sami ne stvore.

”Ne bi trebalo doći do narušavanja bankarskih sustava, osim ako svi krenu podizati svoje depozite, to će dovesti do krize bankarskih sustava”, dodala je Zarić.

Građani se pozivaju da se ponašaju kao i u normalnim okolnostima kako ne bi došlo do problema u bankarskim sustavima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Visokoškolske ustanove očekuju dobar odziv budućih studenata na prvi ciklus studija

Mirsad Zahirović

Брчко: Обиљежен Дан Економског факултета

Vladimir Matijević

Брчко: Почиње упис студената на Економски факултет

Дејана Крстић