Brčko

“Luka” Brčko poslovnu godinu završava sa gubitkom od oko 300.000 KM

Javno preduzeće „Luka“ Brčko će, prema trenutnim finansijskim pokazateljima, ovu godinu završiti sa oko 300.000 KM gubitka u odnosu na plan od oko 2 miliona KM.  Plan pretovara roba, iz objektivnih razloga, ostvaren je oko 45 posto.

Alija Osmanbašić, zamjenik direktora JP „Luka“ Brčko je za Radio Brčko kazao da su glavni razlozi za gubitak u poslovanju za ovu godinu bili, skoro pola godine, neplovna Sava i zabrana saobraćaja teškim motornim vozilima na mostu Brčko Gunja, koji je i državni granični prijelaz između BiH i R Hrvatske.

Alija Osmanbašić

Osmanbašić je precizirao da je plan pretovara roba za 2020. godinu iznosio 164.000 tona, a da je do sada realizirano oko 70.000 tona, ili oko 45 posto.

U međuvremenu vodostaj Save postao je povoljan za plovidbu, a u ovom mjesecu sa dugogodišnjim komintentima iz Bosne i Hercegovine ostvaren je pretovar od oko 10.000 tona roba u brčanskoj “Luci”.

Osmanbašić je napomenuo da se sa stabilizacijom vodostaja i plovnosti rijeke Save stabilizovao i povećao pretovar roba u Luci i iznio očekivanje da će godišnji plan od oko 2 miliona KM, biti blizu realizacije, sa eventualnim gubitkom od oko 300.000 maraka.

„Projekti i zaduženje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) konačno su počeli da se realizuju na način da je oformljen tim za realizuciju tih projekata. Konstatno se održavaju sastanci i vrše pripreme za konretne korake, a prvi konkretni  pomaci u  realizaciji projekta revitalizacije „Luke“ Brčko biće vidljivi već naredne godine“, kazao je Osmanbašić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button