RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Milić: Trudićemo se da novinarima omogućimo što bolje uslove za rad

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić čestitao je svim novinarima, urednicima i uposlenicima u medijima 3. maj Dan slobode medija, naglasivši da je istinito i pravovremeno informisanje od velike važnosti kako za rad Vlade Distrikta, tako i za sve oblasti života u ovoj lokalno zajednici.

„Kao Vlada i dalje ćemo se truditi da novinarima omogućimo što bolje uslove za rad, i da za tu profesiju koja je naročito od ratnih vremena pa sve do danas na neki način možda i diskriminisana, zajednički obezbijedimo dostojanstvo budući da je to jedan od instrumenata demokratije“, dodao je Milić.

Gradonačelnik je podsjetio da su postojale inicijative od različitih udruženja i pojedinaca zaposlenih u medijima da se donese poseban zakon koji bi uredio ovu oblast, prije svega kada je u pitanju tretman novinara kao službenih lica.

„Ali taj zakon ne može sadržavati samo tu odredbu, već bi trebao da uključi u sebe i pitanje identifikovanja odgovornih lica u samim medijima. I pošto je riječ o osjetljivom pitanju, slobodi izražavanja, tu treba biti veoma oprezan. Koordinišemo sa udruženjima novinara i nadam se da će u narednom periodu ta njihova inicijativa da doživi i svoj epilog kroz zakonsku proceduru. Moramo biti vrlo oprezni jer bilo kakvo ograniočenje slobode medija može biti i kontraproduktivno. Moramo napraviti balans između prava i obaveza samih novinara“, pojasnio je Milić.

Predsjednik Kluba novinara Bosanska Posavina sa sjedištem u Distriktu, a pri Udruženju BH novinari, Admir Kadrić kazao je da su iz udruženja tražili da se u Zakon o prekršajima i Zakon o krivičnom postupku ugradi klauzula po kojoj bi novinar bio službeno lice za vrijeme obavljanja svog zadatka, a ne da se kroz novi Zakon o medijima praktično naprave „poslušni mediji“ i na neki način im se smanji manevarski prostor.

„Ovdje u Distriktu imamo čvrsta obećanja da će Vlada i Skupština Distrikta učiniti vrlo brzo poteze kako bi se u zakone koji već egzistiraju dogradila klauzula po kojoj su novinari službena lica u obavljanju svog zadatka, što je veoma važno za nas“, rekao je Kadrić.

On je podsjetio da je u proteklih nekoliko godina bilo nekoliko napada na novinare.

„Jedan je okarakterisan kao napad na privatnu osobu, a dva su bila potpuno zvanična u ometanju novinara da obavljaju svoj posao.Tako da smo uvijek izloženi mogućnosti da nas bilo ko napadne i onemogući nas u našem radu. Zbog toga insistiramo na uvođenju novioh klauzula u postojeće zakone po kojima bismo bili službena lica“, dodao je Kadrić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Скупштина испунила план рада за 2022. годину

Vladimir Matijević

Милић: Покушај нарушавања регуларности изборног процеса у Брчком је кривично дјело

Дејана Крстић

Potpisam Memorandum o saradnji između Skupštine Distrikta i Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sanita Jerković Ibrahimović