RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Na Evropskom univerzitetu uspješno održan IX. Međunarodni znanstveni skup

Na Evropskom univerzitetu Brčko danas je upriličen IX. Međunarodni znanstveni skup pod nazivom „Covid-19 – izazovi i posljedice“. Skupu su prisustvovali brojni znanstvenici i stručnjaci iz BiH i 13 svjetskih zemalja.

„Svoje radove poslala je 21 država, ali zbog pandemijskih mjera prezentaciju radova imat će samo 14 zemalja. Ipak, zadovoljni smo odzivom ovog skupa koji se broji u najveće skupove na ovim prostorima na kojem će nakon održavanja biti doneseni određeni zaključci za javnost. Kada je Covid-19 u pitanju, nažalost, još uvijek se cjelokupni svjetski zdravstveni sustav bori protiv ove pošasti. Na početku pandemije imali smo jedne mjere koje su mijenjane jer još uvijek nitko sa sigurnošću ne može točno reći kako se i na koji način trebamo boriti protiv pandemije. U međuvremenu su stigla i cjepiva, ali i ovakvi skupovi će omogućiti da se izborimo i vjerujemo da će za nekoliko mjeseci pandemija biti iza nas“, rekao je u ime organizatora rektor Univerziteta prof. dr. Nedeljko Stanković.

Prorektor za znanost akademik prof. dr. Rudika Gmajnić ukazao je na važnost skupa s ovom tematikom u vremenu pandemije.

„Pandemija utječe na mentalno zdravlje, možda nismo ni svjesni koje posljedice možemo očekivati. Bojim se i izgovoriti jednu sintagmu, a to je PTSP nakon Covid-a i to nas sigurno čeka. Već je počelo otvaranje postkovid ambulanti i to je problem koji je nemoguće riješiti u trenutku kada više ne bude virusa u našoj populaciji. Službeno treći val je na zalasku i kada bude postignuta adekvatna procijenjenost da nam oko 70% stanovništva bude, ili u kontaktu s virusom ili cijepljeno, tek tada možemo reći da smo prebrodili virus. Medicina svoje radi i mnogo toga je uradila do sada“, istaknuo je Gmajnić.

Nakon otvaranja znanstvenog skupa i plenarnog zasjedanja, dodijeljena su priznanja desetoro istaknutih znanstvenika za doprinose u svojim oblastima znanosti, a poslije čega su uslijedila predavanja znanstvenika, raspoređenih po temama u pet sekcija.

Zaključci s današnjih predavanja, bit će donešeni i naknadno obznanjeni javnosti.

Na IX. Međunarodnom znanstvenom skupu sudjelovalo je 220 svjetskih autora i koautora s napisanih 106 radova objedinjenih i publiciranih u tri toma zbornika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Европски универзитет по седми пут домаћин научног скупа

Дејана Крстић

Svečanom akademijom obilježena deveta godišnjica rada Evropskog univerziteta Brčko

Sandra Živković

Brčko: “Dan otvorenih vrata” u EUBD za buduće studente

Suvad Alagić