RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Obilježen međunarodni mjesec svijesti o celijakiji

Udruženje građana „Život sa celijakijom“ Brčko distrikta BiH, koje broji 37 članova, danas je u Brčkom bezglutenskim ručkom, kome su osim članova udruženja prisustvovali i predstavnici vlasti Brčko distrikta,  obilježilo međunarodni mjesec svijesti o celijakiji.

Predsjednica Udruženja „Život sa celijakijom“ Brčko i Saveza oboljelih od celijakije u BiH, Emina Ružić, za Radio Brčko je kazala da se ovaj mjesec obilježava svuda u svijetu, od strane djece i odraslih.

Ružić je napomenula da je današnju aktivnost podržao gradonačelnik Brčko distrikta, a odnedavno je jedan brčanski poduzetnik udruženju donirao nove prozore i vrata za kvalitetniji rad članova udruženja.

Emina Ružić

Prilikom nedavne posjete gradonačelniku Ružić je kazala da je u Brčkom trenutno registrovano 36 oboljelih od celijakije, jučer je otkriven još jedan slučaj, a u porastu je broj latentnih sakrivenih celijakija, dok je jedini doživotni lijek bezglutenska prehrana.

Ružić je pojasnila da se lijek, brašno na recept, posljednih 10 godina članovima udruženja obezbjeđuje uz pomoć brčanskog Fonda zdravstvenog osiguranja.

Svake nedjelje u udruženju se održavaju edukacije o načinu bezglutenske prehrane.

Celijakija je nasljedna genetska bolest uzrokovana osjetljivošću na glijadin, gluten, bjelančevine koji se nalaze u pšenici, riži i ječmu i cijelog života od oboljelog traži traži bezglutensku ishranu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Distriktu obilježen Svjestski dan bubrega

Sanita Jerković Ibrahimović

Međunarodni Dan Roma obilježen i u Brčkom

Admir Kadrić

Brčko: U subotu obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu

Radio Brčko