Brčko

На мамографском прегледу 100 жена из Брчког

У Брчком ће данас и сутра путем мобилног мамографа бесплатне прегледе урадити 100 жена из дистрикта крроз Пројекат„Дани здравља”. Овај пројекат већ четврту годину проводи Удружење обољелих од малигних болести „Брчанско срце” у сарадњи са удружењем „Think Pink – заједно смо једно“.

Комби са мамографом је смјештен на паркингу испред просторија Удружења „Брчанско срце“, а жене на прегледе долазе по унапријед испланираној сатници – на сваких десет минута по једна жена. На самом мамографском прегледу предузете су мјере заштите – обавезна заштитна маска и дезинфекција руку, а мамографски апарт се дезинфикује након сваког прегледа.  Данас присутне жене су биле одушевљене  могућношћу да на овај начин ураде мамографски преглед.

Предсједница Удружења обољелих од малигних болести „Брчанско срце“ Рамиза Мусић каже да је велики број жена заинтересован за мамографски преглед, али да ће у ова два дана бити омогућен преглед за 100 жена односно по 50 жена дневно.

„Октобар је мјесец борбе против карцинома дојке и ми на овај начин желимо пробудити свијест жена о значају превентивних прегледа и раног откривања болести“, каже Мусић.

Покретним мамографом, а у сарадњи са „Брчанским срцем“ до сада је у Брчком прегледано око 600 жена.

„Ми заиста имамо доста позива и на жалост не можемо примити све жене које желе да своје здравље контролишу на овај начин. Све оне које нису успјеле да ураде мамографски преглед овога пута стављамо на списак за неки други пут када будемо успјеле обезбиједити покрентни мамограф“, истакла је Рамиза Мусић.

Према њеним ријечима, први пута уз мамографију обезбијеђено је и 40 бесплатних папа тестова за жене за које присутни гинеколог процијени да је неопходно урадити, а на основу испуњеног анкетног листића.

Рамиза Мусић је овом приликом поручила свим женама да рано откривање болести значи живот, а не смрт због чега их је позвала на редовне прегледе.

Доктор Семир Шабић, je посебно истакао важност превентивних и редовних прегледа.

„Сваке године се открије више карцинома у односу на претходну годину, али значајно је и то да се сваке године све више открива карцинома у нултој фази односно у времену када је могуће излечење“, истакао је доктор Шабић.

На питање који су најчешћи карциноми код жена, доктор Шабић је истакао да је доскора карцином грлића био најчешћи, док је то сада карцином материце.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button