Brčko

Међународни дан дјеце обољеле од рака

У цијелом свијету 15. фебруар се обиљежава као Дан дјеце обољеле од рака.

Сврха обиљежавања овог дана је информисати јавност о раку у дјеце, прикупити средства кроз различита догађања и промовисати рад локалних родитељских удружења.

Организатори и покретачи обиљежавања овога дана вјерују да свако дијете обољело од малигне болести заслужује најбољу могућу медицинску и психолошку његу без обзира на земљу његовog рођења, расу, те финансијски или социјални статус. Рак је други најчешћи узрок смртности дјеце у доби од једне до 14 година одмах иза саобраћајних несрећа. У БиХ годишње 100 дјеце оболи од неке малигне болести.

У Брчком не постоји удружење које се бави питањем обољеле дјеце од рака, али постоји Удружење обољелих од малигних обољења „Брчанско срце“.

„Ми немамо прецизне податке, али евиденто је да у Брчком има доста дјеце обољеле од карцинома свих етиологија. Један од разлога због чега немамо тај податак је што родитељи једноставно не скупе храброст да се јаве у удружење и у нашем удружењу нема регистровано ни једно дијете”, каже Ферида Халиловић, предсједница Управног одбора Удружења „Брчанско срце“

Она наглашава да је родитељима приликом лијечења њихове дјеце велика подршка родитељска кућа која постоји у Сарајеву гдје дјеца која се лијече имају могућности повремено тамо боравити са родитељима. Отварање родитељских кућа најављено је и у Тузли и Бањалуци.

У нашој средини, рак је још увијек табу – тема. За већину људи причати о раку веома  је тешко, понекад и неприхватљиво. Рак није смртна пресуда и највећи дио дјеце с малигним болестима данас се успјешно излијечи.

У дјечјој доби најчешће су малигне болести леукемија, тумори мозга, лимфоми, затим други тумори. Дјеца, такође, боље подносе терапију од одраслих. Међутим, будући да лијечење може имати и нежељене посљедице, дјеца која се излијече захтијевају дуготрајан и пажљив надзор.

Према процјени Међународне конфедерације организација родитеља дјеце обољеле од рака и Међународног удружења за борбу против рака, данас више од 160.000 дјеце годишње оболи од рака, а свега њих 20 посто Međunarodni има приступ модерном лијечењу.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button