RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nacionalni spomenik Kučukalića kuća nakon renoviranje ponovo će krasiti Brčko

Nakon što je Komisija za zaštitu spomenika BiH odobrila projektnu dokumentaciju, jedna od najvrijednijih građevina u BiH, Kučukalića kuća u naselju Kolobara koju je 1907. godine izgradio Ali –aga Kučukalić, nakon renoviranja vanjskog izgleda koje bi trebalo da se završi za nekoliko mjeseci ponovo bi trebala da postane ukras Brčko distrikta.

Početkom aprila ove godine u posao renoviranja vanjskog izgleda Kučukalića kuće koja tipološki odgovara austrougarskoj vili, uveden je izvođač radova, a za ove svrhe Vlada Brčko distrikta je izdvojila 245.000 maraka.

Ovo je potvrdila Jelena Duvnjak, šef Sektora za održavanje pri Kancelariji za upravljanje javnom imovinom, koja je istakla da je projekat za rekonstrukciju urađen 2014. godine.

„U međuvremenu je rekonstrukcija urađena jednom, ali je zbog krađe bakarnih oluka ponovo došlo do znatnog oštećenja na krovu i objekat je propadao. Nije bilo dovoljno sredstava da se uđe u rekonstrukciju, a pošto se radi o objektu u privatnom vlasništvu mi ne obnavljamo te objekte već samo one koji su u vlasništvu Brčko distrikta. Međutim, pošto su nam u kapitalnom budžetu bila dodijeljenja sredstva i pošto se radi o kulturno-historijskom objektu, ušli smo u postupak rekonstrukcije kako bi ga zaštitili od daljeg propadanja što nam je i obaveza“, pojasnila je Duvnjak.

Kučukalića kuća je građena po projektu arhitekte Aleksandra Viteka i spada u jedno od najvrijednijih ostvarenja izgrađenih u eklektičkom – pseudomaurskom stilu u Bosni i Hercegovini. Prema njenim riječima, na ponovno renoviranje uticalo je i stručno mišljenje Komisije za zaštitu spomenika iz Sarajeva koje se čeka duže vremena.

„Sada ćemo samo raditi krov, fasadnu stolariju i fasadu. Fasada će takođe biti osvjetljena vanjskom rasvjetom, a uradit će se i dio ograde oko objekta. Nakon rekonstrukcije objekat na neki način bi ga trebalo zaštiti od ponovnih krađa jer iako je u privatnom vlasništvu u njemu nema stanara“, kazala je Duvnjak.

Rok za realizaciju ovih radova je 90 dana.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Završena rekonstrukcija Ginekologije

Mirsad Arnautović