RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo optužnicu protiv Ferhata Ćejvanovića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Ferhata Ćejvanovića (54)*, službenika u Vladi distrikta Brčko, zbog sumnje da je u postupku dodjele podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju od stranke tražio i uzeo novac u iznosu od hiljadu KM. Po okončanju još jedne antikorupcione istrage u Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, šef Pododjela za poljoprivredu optužen je za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom u Brčkom, Ćejvanoviću se stavlja na teret da se u dva navrata sastao s punomoćnikom podnosioca zahtjeva za podsticaj tražeći od njega novac da bi za stranku ishodovao pozitivno rješenje. Kako se navodi u optužnici on je, nakon što je E.F. podnio uredan zahtjev, tvrdio kako navodno ima određenih problema u tom predmetu, ali da ih on može riješiti uticajem na službenika koji je preuzeo obradu zahtjeva, za šta je tražio hiljadu KM. On je, dakle, zahtijevao i primio nagradu za sebe da korištenjem svog stvarnog službenog položaja posreduje da odgovorno lice u institucijama Brčko distrikta BiH izvrši službenu radnju – zaključuje se u optužnici.

Ćejvanović je uhapšen 17. februara 2020. godine u operativnoj akciji Policije Distrikta kodnog naziva TEMPO u trenutku kada mu je E.F. pri izlasku iz objekta benzinske pumpe Gazprom u Brčkom, gdje su se prethodno sastali, dao traženi novac. Odmah je predat Tužilaštvu na čiji mu je prijedlog određen pritvor, a usljed opasnosti da će ponoviti krivično djelo i utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak. Iako mu je po isteku jednog mjeseca pritvor odlukom suda ukinut, Tužilaštvo i Policija nastavili su zajedničku antikorupcionu, ali i finansijsku istragu, prikupivši dokaze za podizanje optužnice, te za oduzimanje nezakonito stečene imovine od optuženog. Finansijskom istragom utvrđeno je da Ćejvanović posjeduje imovinu u vrijednosti od 256.258,32 KM, za koju nema dokaz o zakonitom osnovu sticanja.

Pred Osnovnim sudom Tužilaštvo je optužilo Ćejvanovića za krivično djelo Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem (iz člana 376 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Usto, zbog utvrđene očigledne nesrazmjere između zakonitih prihoda i imovine optuženog stečene od 2001. godine, Tužilaštvo je predložilo da sud od optuženog oduzme četiri stana, tri u Tuzli i jednog stana u Brčkom.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog krijumčarenja najmanje 15 ilegalnih migranata

Radio Brčko

Brčko: Četvoro vladinih službenika optuženo zbog nezakonite isplate podsticaja u poljoprivredi

Radio Brčko

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH obilježava punih dvadeset godina rada

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!