RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nasilje u porodici izraženo i u Brčko distriktu

Statističi podaci govore da je, i u Brčko distriktu, nasilje u porodici izraženo kao jedna od društvenih anomalija o  kojoj žrtve nasilja sve češće javno progovaraju.

Ove godine je, u prvih šest mjeseci, Policija zaprimila osam prijava koje se tretiraju kao krivično djelo nasilja u porodici.

Nasiljem u porodici se smatra svaki čin protiv volje pojedinca koji ugrožava lični integritet bilo da se radi o fizičkom, psihičkom, seksualnom ili ekonomskom nasilju.

Nasilje u porodici česta je pojava i u našoj sredini, te je sve češće predmet istrage policije, koja se provodi pod nadzorom tužilaštva, a u mnogim slučajevima se ostvaruje i neophodna saradnja sa Centrom za socijalni rad radi preduzimanja mjera iz njegove nadležnosti.

U Brčko distriktu je, prije nekoliko godina, potpisan i poseban Protokol o saradnji između različitih institucija u slučaju nasilja u porodici gdje žrtve mogu biti oba supružnika, djeca ili roditelji kako bi im se omogućilo da nasilje mogu prijaviti Centru za socijalni rad, JZU Zdravstvenom centru ili čak školi gdje se pohađa nastava.

U namjeri da se pomogne žrtvama nasilja nakon što odluče da prijave nasilnika u Policiji Brčko distrikta već nekoliko godina radi i kriminalistički psiholog koji, između ostalog, intezivno radi sa žrtvama nasilja tokom istražnog postupka.

U Brčko distriktu je ova oblast tretirana kroz dva zakona odnosno počinioci nasilja u porodici mogu odgovarati i prekšajno i krivično gdje prekršajno ne znači isključivo novčanu kaznu nego se mogu izreći i druge mjere poput  zabrane prilaska, zabrane uhođenja te udaljavanje nasilnika iz zajedničkog stambenog objekta

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Šef Policije Brčko distrikta održao sastanak s rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH

Radio Brčko

Brčko: Dva muškarca uhapšena, a jedan priveden zbog proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga

Radio Brčko

Na odlagalištu Policije Brčko distrikta BiH trenutno se nalaze 144 oduzeta motorna vozila

Mirsad Zahirović