RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

НТЦ систем учења: Дјечија игра покреће развој мозгра

„НТЦ систем учења – учење кроз игру“ – назив је стручног предавања професора др Ранка Рајовића које је одржано синоћ у Омладинском центру у Брчком, у склопу обиљежавања Дана дистрикта.

Професор Рајовић, који је и аутор овог програма, каже да је НТЦ систем учења програм намијењен дјеци свих узраста, израђен у складу са најсавременијим достигнућима из области неуронаука и неуропсихологије. Истраживања су, истиче он, показала да поремећаји у учењу, који се јављају већ у другом и трећем разреду основне школе, настају усљед недостатка појединих активности у најранијем дјетињству.

Програм НТЦ учења је састављен из различитих активности и игара за дјецу, које се темеље на сазнањима о развоју и раду мозга и које, како многа истраживања показују, имају позитиван ефекат на развој мозга у периоду када је то најважније – у периоду најинтензивнијег раста и развоја, од рођења, па до приближно десете године старости. Игра као унутрашња мотивација дјетета је кључни фактор НТЦ програма.

“По новим истраживањима, поремећаји у учењу, који се јављају већ у другом и трећем разреду основне школе, настају услед недостатка појединих активности у најранијем детињству. Обично су у питању заборављене игре – као што су скакање, ротација, а касније кликери, ластиш, жмурке, итд. Управо те активности подстичу стварање синапси, а живимо у времену када су деца највећим делом статична, испред телевизора и компјутера. Потребно је пренети научна сазнања родитељима, васпитачима и учитељима, јер у међувремену одрастају генерације којима је потребна драгоцена помоћ у развоју”„ појашњава др Ранко Рајовић.

Програм НТЦ се већ девету годину спроводи у неколицини европских држава, а почео је да се шири и ван граница Европе. НТЦ програм се спроводи у 17 држава Европе, а акредитован је од стране Министарства образовања у 7 држава (Србија, Словенија, Хрватска, Чешка, Црна Гора, Македонија и Босна и Херцеговина).

У другим државама, спроводи се у сарадњи са образовним институцијама (Италија, Грчка, Шведска, Исланд, Мађарска, Румнија, Бугарска, Швајцарска, Словачка и Пољска). Предавање о НТЦ систему учења кроз игру одржано је у организацији Омладинске организације „Мали принц“.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Policajci održali predavanje o mogućim sigurnosnim prijetnjama na internetu

Radio Brčko

Policija će danas učenicima održati predavanje o mogućim sigurnosnim prijetnjama na internetu

Radio Brčko

Brčko: Održano stručno predavanje za poljoprivredne proizvođače

Sanita Jerković Ibrahimović