RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održano stručno predavanje za poljoprivredne proizvođače

U organizaciji „Voćnog kluba“ Brčko sinoć je upriličeno savjetovanje za pčelare, voćare, ratare i povrtlare sa područja Distrikta na temu „Značaj pčele i njena zaštita u poljoprivrednoj proizvodnji“.

Stručni saradnik ovog kluba, inžinjer poljoprivrede Danijela Plavšić istakla je da je ovo predavanje značajno za sve, bez obzira da li se bavili poljoprivredom ili ne, s obzirom na značaj i uluogu pčele u oprašivanju čime se utiče i na sam prinos u poljoprivrednoj proizvodnji.

Ona je naglasila da je ovo savjetovanje bilo i jedan vid radnog sastanka svih onih koji koriste zaštitna sredstva tokom tretiranja u poljoprivredi.

„Veliki proizvođači vode brigu o tome i stručnjaci nikada ne savjetuju tretiranje zaštitnim sredstvima u toku samog cvjetanja već kada je biljka u toku procvjetavanja ili na kraju cvjetanja kada je let pčele umanjen. Cilj nam je i da skrenemo pažnju i utičemo na svijest nesavjesnih poljoprivrednih proizvođača, ali i hobista koji bez obzira na sva razna upozorenja ipak koriste zaštitna sredstva u vrijeme leta pčela, odnosno cvijetanja“, dodala je Plavšić.

Uvodničar u temu bio je profesor Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, koji je između ostalog istakao da na današnjici, intenzivne proizvodnje u poljoprivredi, nema bez upotrebe pesticida.

„Pčelari su toga svjesni, međutim, postoji mogućnost da se napravi zajednička saradnja svih poljoprivrednih proizvođača na obostranu korist. A, to je da se pesticidi koji su otrovni za pčele, prvenstveni insekticidi, upotrijebe samo u kontrolisanim uslovima kako bi se sačuvala pčela. U konkretnom slučaju da se ne koriste u vrijeme cvjetanja određenih kultura interesantnih za pčelu, a ako se i ukaže potreba za tim da se koriste u periodu kada nije maksimalni let pčela. To je najčešće sad u ovom narednom periodu koje je pred nama, u vremenu od devet do 15 sati kada su u pitanju voćne vrste, a kasnije i ostale poljoprivredne kulture. Jer pčele u okruženju su upravo u interesu poljoprivrednih proizvođača kako sa aspekta povećanja prinosa tako i sa aspekta povećanja kvaliteta tih proizvoda“, pojasnio je Mirjanić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

НТЦ систем учења: Дјечија игра покреће развој мозгра

Миљана Ђурђевић

Brčko: Poljoprivrednicima bespovratna sredstva za razvoj proizvodnje

Admir Kadrić

Попис пољопривредних произвођача у РС-у крајем 2023. године

Radio Brčko