RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Od siječnja sljedeće godine elektronička registracija poslovnih subjekata u Brčkom

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine potpisao je Ugovor o savjetovanju s Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC), članicom Grupacije Svjetske banke, čime je službeno potvrđena suradnja u okviru Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnoj razini (LIFE), koji provodi IFC, a financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva putem UKaida.

Projektom su provedene strukturalne reforme kako na lokalnom tako i na entitetskim razinama s ciljem pružanja brže, jeftinije i kvalitetnije usluge gospodarstvenicima i građanima u Bosni i Hercegovini.

U proteklom razdoblju u okviru Projekta Brčko distriktu BiH je uz koordinacijske aktivnosti Odjela za europske integracije i međunarodnu suradnju Vlade Brčko distrikta BiH osigurana tehnička pomoć s ciljem unaprjeđenja zakonskog okvira u oblastima registracije poslovnih subjekata te se pristupilo i nabavi opreme i softvera za uspostavu Integriranog sustava za elektroničku registraciju poslovnih subjekata.

Početak implementacije novoga sustava registracije planiran je za siječanj 2021. godine. Integrirani sustav će u potpunosti implementirati europsko načelo „interoperabilnosti“. Pored mogućnosti sigurnog i pouzdanog podnošenja zahtjeva za registraciju poslovnog subjekta elektroničkim putem uspostavom Integriranog sustava smanjuje se mogućnost pogreške ljudskog čimbenika, povećava transparentnost procesa, omogućava pretraživanje dostupnih imena za nove kompanije, prestaje obveza objave registracije u službenim glasilima, što na koncu doprinosi značajnijim uštedama u vremenu i novcu za investitore ali i javnu upravu.

Uvođenje integriranog sustava za elektroničku registraciju gospodarskih subjekata prvi je korak u procesu digitalne transformacije usluga u BiH. Upravo digitalizacija i interoperabilnost jesu modeli kojima možemo povećati učinkovitost javne uprave u BiH, unaprijediti poslovno okruženje i pružiti bolju uslugu investitorima poštujući kompleksnost političkog uređenja Bosne i Hercegovine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Centralna banka blokirala 99.433 računa poslovnih subjekata

Radio Brčko

U BiH blokirano 93.630 računa poslovnih subjekata

Radio Brčko

Raste broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH

Radio Brčko