RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Održana „Prosvjetina“ Treća smotra veterana folklora

U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ sinoć je održana Treća smotra veterana folklora pod nazivom „ Ni mladi, ni stari, mi smo pravi“.

Umjetnički rukovodilac Daliborka Mitrović istakla je da Veterani postoje od 2007. godine, te da izvode preko 10 koreografija, i to uglavnom na smotrama revijalnog karaktera. A  na sinoćnjoj smotri, pored domaćina nastupilo je još 14 društva iz različitih gradova.

„Gosti su nam naše komšije iz Bijeljine, naše drugarice iz Šamca, iz Beograda, zatim veterani Zlatibora, Kać, Žarkovac, Zalužani, Prnjavor, Vlasenica, Novi Grad, Loznica, Dvor na Uni, i naši sugrađani KUD „Klanac“. Želimo da brčanskoj publici pokažemo svoj marljivi trud i rad u očuvanju tradicije igara i pjesama, i da im se zahvalimo na podršci koju nam pružaju“, kazala je Mitrović.

Na smotri je sa Igrama iz Banata nastupilo i brčansko Kulturno-umjetničko društvo „Klanac“, čiji je dugogodišnji član Fikret Ibrahimović istakao da sa Prosvjetom sarađuju duži niz godina, prvenstveno kroz druženje, ali i razmjenu iskustava, oisuđivanje nošnje i slično. On je naglasio da je u budućnosti planu i jedan zajednički projekt veterana svih brčanskih kulturno-umjetničkih društava.

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Tријумф рецитатора ЈУ Пољопривредна и Медицинска школа

Admir Kadrić

Večeras počinje 18. Smotra amaterskog-kulturnog stvaralaštva

Сутра на Блатуши “Трећа смотра дјечијег фолклорног стваралаштва”

Дејана Крстић