RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Одржана сједница Владе дистрикта

Влада дистрикта Брчко данас је одобрила смјернице за израду Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о трговини који регулише минималне техничке услове за отпочињање дјелатности.

Перо Гудељевић, шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу, рекао је да је Влада прошле године донијела одлуку којом се успоставља систем једношалтерске регистрације предузећа и предузетника у Дистрикту, те да је потребно урадити неколико измјена закона да би се тај пројекат могао успјешно завршити.

„Одјељење за привредни развој спорт и културу у својој надлежности има три таква закона и један од њих је Закон о трговини. Суштина ове смјернице и измјене тог закона јесте регулисање минималних техничких услова који су неопходни да би неко почео своју дјелатност. Досадашњи закон предвиђао је да се простор у којем ће се обављати дјелатност, прије свега, прими од стране стручних лица, што веома успорава отпочињане одређеног посла. Приједлог у усвојеним смјерницама је да ће власник који је регистровао предузеће дати изјаву да испуњава све техничке услове, а да ће након тога инспекције, по службеној дужности, провјеравати да ли су ти услови испуњени и уколико нису испуњени постојаће одређени рок да се испуне“, објаснио је Гудељевић.

Разматрајући информацију о укидању рјешења о подстицају оних предузећа који не испуњавају законске обавезе, а у ранијем периоду су добила рјешења о испуњавању тих услова, на сједници Владе је речено да таквих предузећа има 27. Као санкцију због неиспуњавања законских обавеза ова предузећа, како је речено, неће моћи користити подстицаје у наредне три године.

„Према сазнањима које Одјељење има, а у вези су са информацијом Основног суда у Брчком и Инспекцијом дистрикта, укупно је остало 27 предузећа без тих рјешења о испуњености услова и они ће као санкцију која је предвиђена законским и подзаконским актима имати мјеру да три године неће моћи користи ове подстицаје“, додао је Гудељевић.

Влада је данас одобрила и смјернице за изрдау Нацрта правилника о методама, поступцима и давању сагласности за обављање алтернативне медицине уз допуну да се алтернативном медицином могу бавити само лица са високом стручном спремом медицинског смјера.

Сабрија Чандић, шеф Одјељења за здравство и остале услуге, рекао је да је ријеч о почетку активности како би се уредила ова област и контролисале активности оних који се баве овом дјелатношћу.

„Овдје смо одредили начин регистрације, поступка итд. и тачно смо дефинисали методе дијагностике и лијечење алтернативном медицином као што је акупунктура и сродне технике, традиционална кинеска медицина, остеопатија, хомеопатија, фитотерапија, квантна медицина, киропрактика и примјена кинезиологије и макробиотике“, додао је Чандић.

Он је нагласио да је јасно дефинисано да ће се овим бавити искључиво приватне здравствене или јавне здравствене установе и да ће се том праксом моћи бавити искључиво медицински образована лица, то јест медицински радници који су завршили високо образовање медицинске струке, те да у противном неће моћи добити дозволу за рад.

Правилник који ће бити урађен на основу ових смјерница и у коме ће јасно бити наведено да натприродне методе не могу бити начин на који се неко може лијечити биће достављен Влади на изјашњавање.

На данашњој сједници примљена је к знању Информација Одјељења за комуналне послове о стању водоснабдијевања и реализацији капиталних пројеката као и Акциони план за имплементацију препорука из ревизије финансијског пословања Полиције Брчко дистрикта  за 2017. годину.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Nakon sinoćnjeg rebalansa, budžet Distrikta za tekuću godinu iznosi 282 miliona maraka

Admir Kadrić

Brčko: Vlada danas o prijedlogu proračuna za 2019. godinu

Radio Brčko

Vlada Distrikta odobrila niz grantova

Sanita Jerković Ibrahimović