RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U toku deminiranje Grbavice, Vukšića i Vučilovca

Od ukupno 500 kilometara kvadratnih površine Brčko Distrikta, nakon završetka rata ostalo je minirano, sumnjivo ili rizično oko 10 posto teritorije. Trenutno se vrši deminiranje Grbavice, Vukšića i Vučilovca.

Prva deminiranja Brčko Distrikta vršila je državna agencija BH MAK koja je ustanovila da je u Brčkom 10 posto teritorije pog minama ili oko 55 miliona metara kvadratnih kontaminiranih površina. “Tokom zadnjih godina izvršeno je deminiranje negdje oko 35 miliona metara kvadratnih, a prema procjenama nerazminirano,  je ostalo još oko 14 miliona metara kvadratnih”, kazao je za Radio Brčko, Mićo Simikić, šef Vladinog Pododjeljanja za zaštitu i spasavanje. Sa ovakvim ulaganjem plan je da Brčko Distrikt za desetak godina bude u cjelosti očišćeno od mina.

Mićo Simikić

Trenutno se vrši deminiranje Grbavice, Vukšića i Vučilovca. Dva lokaliteta finansira Vlada, a jedan Oružane snage BiH.

Pododjeljanja za zaštitu i spasavanje, takođe, vrši preventivne radnje u zoni deminiranja radi, prije svega,  sigurnosti ljudi, putem žutih i metalnih traka, ali zbog nesavjesnih građana ili vremenskih prilika, ta upozorenja nestaju, a BH-MAK i Odjel svake dvije godine vrše ponovono obilježavane rizičnih površina.

Vlada Brčko Distrikta je godišnje za ove namjene izdvajala oko 1,5 miliona KM, a za ovu i narednu godinu taj iznos se kreće oko 500 hiljada KM.

Deminiranje Brčko Distrikta još su pomogle vlade Češke, Njemačke, Švicarske, Grče, Japana i programa USAID-a.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčanska Vlada priprema novi Zakon o budžetu Distrikta

Admir Kadrić

Brčko: Vlada o izuzimanju advokata iz fiskalizacije i novim kreditnim zaduženjima

Mirsad Arnautović

Брчко/Коронавирус: Влада сутра о захтјеву за набавком још 48.000 доза вакцина

Radio Brčko