RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Plavi baloni za sve oboljele od šećerne bolesti

Besplatnim mjerenjem šećera u krvi i šetnjom kroz grad, predstavnici Udruženja dijebetičara Brčko distrikta, uz prisustvo brojnih građana i predstavnika lokalne vlasti, obilježili su danas i ujedno završili trodnevnu aktivnost u susret 14. studenom – Svjetskom danu borbe protiv šećerne bolesti.

Udruženje dijabetičara Brčko distritka i prim. dr. Mirjana Todorović, internista i endokrinolog, više godina surađuju na raznim projektima od općeg značaja za društvenu zajednicu. Današnje predavanje doktorica je posvetila svim oboljelim od šećera, kao i  članovima njihovih obitelji.

prim.dr. Mirjana Todorović

“Kad razmatramo pitanje porodice i dijebetesa često se postavlja pitanje na što se misli. Naprimjer,  na pitanje da li neko ko ima dijebetes može imati porodicu i živjeti normalno?! Vjerujte da može. Dijabetičar je uslovno zdrav čovjek, ako vodi računa o svemu i ima potporu od društva, ali je činjenica da osoba oboljela od šećerne bolesti mora dnevno da donosi 80 odluka više nego zdrav čovjek. On mora da mjeri šećer, odlučiti šta će jesti i koliko sebi dati inzulina, a tu su i vanredne situacije”, pojašnjava dr. Todorović.

Nakon provedene kontrole šećera na gradskom trgu od Udruženja dijebetičara smo dobili podatke da se akciji odazvalo 2.000 građana, od kojih je ustanovljeno  40 novotkrivenih slučajeva, čiji je šećer kod pojedinih građana bio i iznad 16.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Udruženje dijabetičara obilježilo Svjetski dan zdravlja

Sanita Jerković Ibrahimović

Брчко: Шеф Одјељења за стручне и административне послове посјетио Удружење дијабетичара

Дражен Ристић

Udruženje dijabetičara Brčko distrikta realizuje novi projekat

Mirsad Zahirović