RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Počela online nastava u brčanskim školama

Kako su zbog situacije s koronavirusom, osnovne i srednje škole Brčko distrikta zatvorene, početkom ovog tjedna za sve učenike uvedena je online nastava.

Predstojnik Odjela za obrazovanje Senad Osmanović na današnjoj konferenciji za novinare rekao je kako je zadovoljan procesom i organizacijom izvođenja online nastave u osnovnim i srednjim školama, te kako prema izvješćima ravnatelja ovakvu vrstu nastave u osnovnim školama pohađa preko 90 posto učenika.

„U nižim razredima osnovnih škola online nastava odvija se preko mobilne aplikacije Viber, a u višim razredima i srednjoj školi uspostavljaju se Google classroom online učionice, te će se na taj način učenicima pružiti mogućnost da se realizira nastavno gradivo“, rekao je Osmanović.

Osmanović je kao svijetao primjer izvođenja ovakve vrste nastave istaknuo IV Osnovnu školu gdje većina razreda u online nastavi učestvuje s gotovo 100 posto kapaciteta. Ravnateljica ove škole, Zumka Grabus pohvalila je žurno djelovanje nastavnika te je dodala da se i djeca i nastavnici u ovoj situaciji dobro snalaze, ali kako se nada da će se ovo stanje brzo završiti, a djeca ponovno vratiti u školske klupe.

Nastavnik bosanskog jezika i književnosti Ernad Osmić rekao je kako su svi nastavnici za svoje predmete kreirali online učionicu po rasporedu kako bi se i inače odvijala nastava.

„U online učionicama učenicima ustupamo sve potrebne materijale. Pojedini nastavnici rade čak i preko video-linka i objašnjavaju djeci nejasne dijelove iz teksta, kao što bi to radili i na satu normalne nastave“, rekao je Osmić.

Za djecu koja nemaju pristup računalima i internetu, predstojnik Odjela za obrazovanje Senad Osmanović je rekao da će gradivo biti omogućeno u tiskanom obliku te će roditelji u školama moći preuzeti radne materijale.

Dodao je kako je uspostavljanje online nastave jedan korak i pokazatelj da moramo biti spremni na sve te kako se nada da će se u budućnosti bar djelomično koristiti ovakav vid nastave. Naglasio je i kako učenici neće gubiti godinu te da će se naći način da se godina završi, s obzirom da su prešli više od polovice gradiva.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Svi redovni studenti iz Distrikta ostvariće pravo na stipendiju

Radio Brčko

Počela nova školska godina u Brčko distriktu

Mirsad Arnautović

Učenici se vraćaju u škole ukoliko dozvoli epidemiološka situacija

Mirsad Arnautović