Brčko

Počinje isplata jednokratne novčane pomoći za 10.314 brčanskih umirovljenika

Za isplatu jednokratnih novčanih pomoći izdvojeno je preko 1,2 milijuna KM

Isplata jednokratne novčane pomoći za brčanske umirovljenike za 2020. godinu, prema riječima predstojnice Pododjela za socijalnu zaštitu Nataše Stevanović, trebala bi početi danas te će se nastaviti tijekom sljedećih dana. Navedena isplata, prema odluci o programu utroška sredstava Vlade Distrikta, odvijat će se u dva navrata, odnosno u svibnju i rujnu tekuće godine.

U prvom dijelu obavit će se isplata starim umirovljenicima nad kojima je izvršena provjera statusa života, ističe  Stevanovićeva.

Nataša Stevanović, predstojnica Pododjela za socijalnu zaštitu

„To su umirovljenici koji su evidentirani još iz baze iz 2010. koju posjeduje Pododjeljenje za socijalnu zaštitu i koje je nadograđena u 2018. i 2019. godini. Izvršena je provjera života nad tim evidentiranim penzionerima i utvrđeno je da 10.314 umirovljenika će biti na isplati za koju je predviđeno 1.280.640 KM“, rekla je Stevanović.

Novi umirovljenici koji još nisu evidentirani za isplatu novčane pomoći, imaju mogućnost da se do kraja srpnja prijave kako bi ostvarili svoje pravo. Za evidenciju je nužno dostaviti posljednji ček dobivene mirovine, kao i kopiju tekućeg računa u banci.

„Jedan od uslova jeste da imaju prijavljeno mjesto prebivališta u Brčko distriktu gledajući dvije godine unazad, odnosno do 01.09.2018. godine i kao takvi ispunjavaju uslove da se nađu na isplati koja će se sprovesti u septembru ove godine“, kazala je Stevanović.

Stevanović dodaje kako će novčana pomoć biti u istom iznosu kao i prošle godine, odnosno od 50 do 150 KM, ovisno od visine mirovine koju umirovljenik prima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!