RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Policija Brčko distrikta provodi kampanju “Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja”

Policija Brčko distrikta je započela s provođenjem društveno odgovorne kampanje pod nazivom „Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja!“ u sklopu koje se danas na Trgu Mladih na postavljenom štandu biti vrši podjela letaka građanima Distrikta.

Poruka kampanje je „Provedite najljepše trenutke radosti i slavlja odgovorno, bez korištenja vatrenog oružja“, a realizira se uz podršku UNDP-a BiH i Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH u okviru projekta „Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini” (PILLAR). Uz Policiju Distrikta, ovu akciju provode i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Kampanja „Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja!“ provodit će se do 31. prosinca ove godine, a ima dvojak cilj: podizanje svijesti građana o opasnostima korištenja vatrenog oružja u slavljeničke svrhe tijekom prazničnog razdoblja, te promoviranje odgovornog vlasništva nad vatrenim oružjem.

Tijekom trajanja kampanje policijski službenici i službenice će u odabranim sredinama dijeliti promotivni materijal građanima s ključnim porukama kampanje:

  • neovlaštena upotreba vatrenog oružja ugrožava sigurnost ljudi i imovine i izaziva uznemirenost građana,
    te je legalno kažnjivo,
  • pucanje u zrak iz vatrenog oružja može nenamjerno prouzrokovati smrt druge osobe ili za posljedicu
    imati teške fizičke povrede i psihološke traume.

Iz Policije su apelirali na građane da se suzdrže od upotrebe vatrenog oružja tijekom prazničnog razdoblja kako najradosniji trenutci i praznične proslave ne bi završile s tragičnim posljedicama, uz podsjećanje da je to i kažnjivo prema Zakonu o oružju i municiji te Krivičnom zakonu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Policija i Inspektorat Brčko distrikta: Zabranjeno organizovanje defilea maturanata

Radio Brčko

Policija Brčko distrikta uhitila četiri osobe zbog nepoštivanja propisane samoizolacije

Sandra Živković

Brčko: U protekloj godini smanjen broj prometnih nezgoda

Sandra Živković