RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Poreski obveznici u Brčko distriktu sve češće poreske prijave podnose putem interneta

Više od 850 poreskih obveznika iz Brčko distrikta u proteklih šest mjeseci je iskoristilo mogućnost da putem interneta preda svoje poreske prijave što značajno smanjuje mogućnost grešaka i skraćuje vrijeme prijave.

Projekat izrade aplikacije E-Prijava putem koje poreski obveznici u Brčko distriktu imaju priliku da putem interneta podnose svoje poreske prijave je započeo još prije pet godina. Nakon što su riješene i druge administrativno pravne prepreke te usvojen i odgovarajući Pravilnik o elektronskom podnošenju poreskih prijava, od marta mjeseca ove godine poreski obveznici imaju priliku i da koriste tu aplikaciju.

„Korištenjem aplikacije e-Prijava poreskim obveznicima u Brčko distriktu je omogućeno da 24 sata dnevno i sedam dana u sedmici mogu podnositi poreske prijave bez dolaska u prostorije Poreske uprave čime će biti izbjegnuto čekanje u redovima i ovjera dokumenata“, istakao je Davor Ninić, šef Finansijske inspekcije u ovoj ustanovi.

Korištenje aplikacije „e-Prijava“ nudi transparentnije izvještaje jer u bilo kojem trenutku poreski obveznik može provjeriti stanje na svojim sintetičkim i analitičkim karticama, odnosno utvrditi sva zaduženja i izvršene uplate po vrstama poreznih obaveza.

Ovakav način predaje poreznih prijava predstavlja najsavremeniji sistem prijema i obrade poreznih prijava i implementiran je u saradnji s Poreznom agencijom Kraljevine Švedske ističu u  Poreskoj upravi Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčko distriktu kažnjeno preko 200 poslovnih subjekata zbog neizdavanja fiskalnih računa

Mirsad Arnautović

Poreska uprava Brčko: Pozivaju se poreski obveznici da poreske prijave predaju putem interneta

Radio Brčko

Brčko: U prvoj polovici godine 30 poslovnih subjekata nije izdavalo fiskalne račune

Mirsad Arnautović