RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Potvrđena optužnica za ratne zločine: Senad Pekić optužen zbog ubistva tri civila srpske nacionalnosti u Bukviku

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Pekića (58) iz Brčkog zbog osnovane sumnje da je 1992. godine u Bukviku kod Brčkog, zajedno s nepoznatim licem,  ubio tri civila srpske nacionalnosti.

Optuženi se tereti da je u septembru 1992. godine u toku vojne akcije, kao komandir voda u 108. brigadi HVO-a, zajedno s nepoznatim licem  iz vatrenog oružja lišio života tri  lica koja nisu neposredno učestvovala u neprijateljstvima. Optuženi je sa NN licem došao do civila srpske nacionalnosti koji su se nalazili u zbjegu, odakle su izdvojili braću C.R. i G.R, a zatim i I.K., te ih iz vojnog vatrenog  oružja iz neposredne blizine lišili života – navodi se u optužnici.

Pred Osnovnim sudom Distrikta Senad Pekić je optužen da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme  oružanog sukoba izvršio ubistvo civila, čime bi počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva (iz člana 142 Krivičnog zakona SFRJ). Postupajući u fazi prethodnog saslušanja,  Osnovni sud Distrikta potvrdio je optužnicu protiv Pekića, potvrđujući tako osnovanu sumnju da je počinio krivično djelo za koje se tereti.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Akcija „LISAC“: Određen pritvor osumnjičenom inspektoru u Policiji Brčko distrikta BiH

Radio Brčko

Akcija CER: Određen pritvor osumnjičenom Z.M koji se nalazio u bjekstvu

Radio Brčko

Produžen pritvor Daliboru Jovičeviću optuženom da je na svirep način lišio života oca

Radio Brčko