RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu imaju djeca, trudnice i porodilje

Djeca, trudnice i porodilje sa prebivalištem u Brčko distriktu, ukoliko izgube pravo na zdravstvenu zaštitu po bilo kojem osnovu od ranije, imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Ovo je na konferenciji za novinare izjavio direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Miodrag Todorović, koji je istakao da mnogi osiguranici nisu informisani i ne znaju svoja prava, što govori i činjenica da besplatno zdravstveno osiguranje  trenutno ima samo oko 30 djece, trudnica i porodilja, što je veoma mali broj u odnosu na broj stanovnika Distrikta.

„Siguran sam da na teritoriji Brčko distrikta ima mnogo više osoba, i djece i trudnica i porodilja koji su izgubili pravo na zdravstvenu zaštitu koju su uživali po nekoj drugoj osnovi. Potrebno je da dođu u Fond zdravstvenog osiguranja, obrate nam se zahtjevom, te prilože određenu dokumentaciju. I to, uvjerenje o prebivalištu, rodni list, te za djecu školskog uzrasta i studente i potvrdu o redovnom školovanju, a trudnice i porodilje i trudnički karton. Rješenje o besplatnom zdravstvenom osiguranju im se izdaje isti dan“, pojasnio je Todorović.

Prema njegovim riječima, oni koji su izgubili pravo na zdravstvenu zaštitu, a nisu ostvarili pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu nisu informisani.

A da bi bili bolje informisani, u toku je, kako je dodao, i izrada brošure, odnosno jednostavnog vodiča za ostvarenje prava osiguranika fonda.

„To je samo jedan od načina koji će biti dostupan osiguranicima koji dođu u fond. Zato apelujem i na škole, da i od njih dobijemo informaciju o broju djece koja nemaju zdravstvenu zaštitu, te da zajednički organizujemo akciju kako bi ih zdravstveno osigurali“, naglasio je Todorović.

Također je ponovio, da je fond omogućio poslodavcima da radnike uposlene po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima osiguraju kroz dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

Todorović je kazao i to da su u Fond zdravstvenog osiguranja svakodnevno na raspolaganju osiguranicima za bilo kakav problem koji imaju, te da će svakome izaći u susret i pokušati naći rješenje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Vermont realizovao „Dan za prijateljstvo“

Radio Brčko

Вечерас дочек дјеце са Косова

Дејана Крстић

Брчко: Малишани Дневног центра на дружењу са будућим фризерима

Миљана Ђурђевић