RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Predstavnici Skupštine i Vlade Brčko distrikta s romskom zajednicom potpisali Memorandum o suradnji

Predsjednik Skupštine Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić i predstavnica romske zajednice u Distriktu Mejra Šečić danas su u maloj sali Skupštine potpisali Memorandum o suradnji.

Memorandumom su obuhvaćene četiri oblasti djelovanja: stambeno zbrinjavanje, zdravstvena zaštita, obrazovanje i zapošljavanje koji za cilj imaju integriranje romske populacije, kao najbrojnije nacionalne manjine, u našu lokalnu sredinu.

„Na osnovu ovog memoranduma mi ćemo formirati i jedno posebno tijelo koje će pratiti realizaciju obveza iz memoranduma i sasvim sam siguran da je ovo nešto što će značajno doprinijeti postavljenim ciljevima“, kazao je Siniša Milić.

Gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić ovom prigodom je rekao kako je Vlada potpisivanjem Memoranduma još jednom potvrdila nastavak svoje posvećenosti i brige o romskoj populaciji na području Distrikta.

„Ovaj memorandum i aktivizam koji je pokazala Mejra Šečić kao politička predstavnica romske manjine i svih ostalih manjina u Skupštini distrikta Brčko je ispravan pristup jedne korektne komunikacije sa Skupštinom i Vladom koja će definitivno doprinijeti u unaprijeđenju statusa ovih nacionalnih manjina, prvenstveno, u ovom slučaju romske manjine“, kazao je Kadrić.

Zastupnica romske nacionalne manjine u brčanskoj Skupštini, Mejra Šečić iskazala je svoje zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma o suradnji ističući kako će ovo za Rome u Distriktu značiti bolju budućnost.

„Zadovoljna sam što smo danas potpisali memorandum koji predstavlja još jedan značajan korak ka unaprijeđenu statusa romske nacionalne manjine i nadam se da će on omogućiti da Romima u ovoj lokalnoj zajednici sutra bude bolje“, kazala je Šečić.

Danas potpisani memorandum počiva na povelji Ujedinjenih nacija i srodnim međunarodnim konvencijama koje utvrđuju i promoviraju prava pripadnika manjina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Saopštenje o održanoj redovnoj Skupština Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH

Radio Brčko

Romska zajednica Brčko: Nedopustiva diskriminacija Roma

Radio Brčko

Biciklisti iz Brčkog krenuli jutros za Potočare

Sanita Jerković Ibrahimović