Brčko

Prevoz za učenike će biti obezbijeđen, udžbenici nabavljeni

Za učenike koji putuju do škole, od ponedjeljka 7. septembra, kada počinje nova školska 2020/2021. godine bit će obezbijeđen i prevoz po uobičajenom redu vožnje, potvrdio je šef Odjela za obrazovanje, Senad Osmanović.

Naglasio je da bi sutra na Kriznom štabu trebao biti izdefinisan način kako će se prevoz učenika vršiti, i da li će isti moći koristiti i građani kao prije.

Senad Osmanović

„Još su na snazi određene epidemiološke mjere, a s druge strane imamo potpisan trogodišnji okvirni sporazum sa konzorcijem Laser-Krajnović koji je postavio određena pravila, i u svemu tome treba naći zajednički sadržilac koji će kazati kako će se odvijati gradski prevoz. Da se pravno uklopimo u ugovor koji je potpisan, a ujedno i da se poštuju epidemiološke mjere. Također, sutra bi se na sastanku Kriznog štaba trebao izdefinisati i protokol o provođenju epidemioloških mjera kada je riječ o prevozu učenika“, precizirao je Osmanović.

Kada je riječ o čišćenju školskih objekata, kazao je da je i tu potpisan okvirni trogodišnji sporazum, podsjetivši da je presudom Suda BiH postojeći ponuđač označen kao nekfalifikovan.

„To sve je vraćeno prvostepenom organu na postupanje, ali još uvijek taj organ nije donio nikakvo rješenje. Činjenica jeste da postojeći ponuđač i dalje čisti školske objekte, ali i druge objekte gdje je prošao na tenderu. Što se tiče dezinfekcije, neformalno je dogovoreno da se između svake smjene izvrši dezinfekcija učionica, hodnika i ostalih prostorija, i taj dio posla će vjerovatno ići preko Odjela za javnu bezbjednost“, rekao je Osmanović.

Dodao je i da su besplatni udžbenici za osnovce nabavljeni i podijeljeni školama, te da će do okončanja konkursne procedure, koja je u toku, nedostajući nastavnici biti angažovani po privremenim i povremenim poslovima.

Istakao je i da će nastava odjeljenja djece sa posebnim potrebama biti maksimalno individualizirana, dok će se za učenike koji imaju određena respiratorna oboljenja tražiti dodatne preporuke od liječnika.

U ponedjeljak, u školske klupe u 15 brčanskih osnovnih i četiri srednje škole će ući skoro 9.000 učenika, od kojih je nešto manje od 6.000 osnovaca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button