Brčko

Prihodi od markica Crvenog krsta ponovo za užinu školske djece

Brčanski Crveni krst u periodu od 8. do 15. maja tekuće godine u sklopu „Nedelje Crvenog krsta“ proveo je aktivnost distribucije markica, od kojih prihod ide za užinu za školsku djecu iz socijalno ugroženih kategorija.

Ovu aktivnost provode desetak zadnjih godina, a sekretar brčanskog Crvenog krsta Denis Šehanović podsjetio je da je distibucija markica regulisana Zakonom o Crvenom krstu BiH, te da se u jednom članu zakona navodi da su u obavezi uzeti i distibuirati markice svi pravni subjekti i fizička lica na području teritorije za koju je Kancelarija Crvenog krsta odgovorna.

„Bilo bi loše da Crveni krst ide sa mjerama inspekcijskih kontrola, tako da pokušavamo sa ljudima razgovarati i svake godine imamo sve veći broj subjekata koji su uključeni u ovu aktivnost. Mi smo samo odlučili da sredstva koja su obavezna, da ih usmjerimo u nešto što je transparetno i što svako može da provjeri. U biti Crveni krst je tu samo jedan sistem, kažemo koliko novca imaju na raspolaganju za ove svrhe, a škole i nastavnici određuju koja su to djeca koja će dobiti ovu užinu“, pojasnio je Šehanović.

Prema njegovim riječima, u prosjeku se distribuira oko 20.000 markica koja košta 0,50 KM, što je prihod od oko 10.000 maraka za ove svrhe koji Crveni krst uspije prikupiti svake godine, a što je opet u prosjeku između 22.000 i 25.000 užina na godišnjem nivou. S tim da se za narednu školsku godinu očekuju od Vlade Distrikt dodatna sredstva kao i prošle školske godine, kada je ovu aktivnost podržala sa još 10.000 maraka.

„Poslali smo zahtjev Vladi Brčko distrikta da i u ovoj godini pokuša uvrstiti jedan takav iznos, za užine u narednoj školskoj godini. Koliki će taj iznos biti to je sad na Vladi da pokuša naći ta sredstva. Ideja je prvenstveno da se pomognu socijalno ugrožene kategorije djece koja idu u školu, međutim kako se ide pristupu Europskoj uniji, evo za primjer u Hrvatskoj ukoliko je obrazovanje obavezno, obavezna je i užina i to ne samo za ovu djecu iz ovih kategorija, već za svu djecu“, dodao je Šehanović.

Istakao je da u ovom pilot projektu učestvuje i dosta anonimnih donatora.

Još je rekao, da je procjena da bi na godišnjem nivou za užine bilo potrebno oko 70.000 maraka kako bi se obuhvatila sva djeca socijalnih kategorija u osnovnim i srednjim školama na području Distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!