Brčko

Procesuiranje privrednog kriminala u Brčkom: Optužnica protiv direktora i preduzeća NNV PROM

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Velibora Blagojevića (53)* zbog sumnje da je iskorištavanjem direktorskog položaja u preduzeću NNV Prom d.o.o. Brčko pribavio sebi imovinsku korist preko 50.000,00 KM. Pored toga, Blagojević je optužen i za krivična djela poreske utaje i naplaćanja poreza, dok je istovremeno s njim za zloupotrebu položaja optuženo i preduzeće NNV Prom.

Veliboru Blagojeviću stavljeno je na teret da je, u namjeri da izbjegne izmirenje kreditnog duga prema Novoj Banci a.d. Banja Luka, kao direktor preduzeća NNV Prom zaključio ugovor kojim je to preduzeće pristupilo dugu Blagojevića kao fizičke osobe u toj banci. Na taj način, banka je mu je zatvorila dug, a on je oslobođen od svih obaveza iz ugovora o dugoročnom kreditu, čime mu je pribavljena imovinska korist u iznosu od 222 798,55 KM – navodi se u optužnici. Kako je time kao fizička osoba postao obveznik uplate poreza na dohodak u iznosu od 22 279,86 KM, a nije podnio godišnju poresku prijavu izbjegavši tako njegovo plaćanje, Blagojević je optužen i za krivično djelo poreske utaje. Usto, optužnica protiv njega odnosi se i na neplaćanje poreza zloupotrebom funkcija u preduzeću Interijer za koje je, sumnja se, izbjegao plaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje u iznosu od 42 495,03 KM. On je, naime, optužen da je tokom prinudne naplate ovog javnog prihoda, potraživanja Interijera u iznosu od 100 000,00 KM ustupio preduzeću Lenjo, čiji je takođe bio direktor, onemogućivši tako distriktu Brčko naplatu doprinosa.

Nastavljajući procesuiranje korupcije i privrednog kriminala, Tužilaštvo Distrikta optužilo je Blagojevića, u skladu s Krivičnom zakonom Brčko distrikta BiH, za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav 3), poreske utaje (iz člana 267 stav 1) i neplaćanja poreza (iz člana 267a stav 1). Kako smisao učinjenog krivičnog djela proizilazi iz njegovog odobrenja, koje je dao kao direktor NNV Prom d.o.o. Brčko, za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja istovremeno s Blagojevićem optužena je i ova pravna osoba. Pošto je podignuta, optužnica je u cijelosti potvrđena pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!