RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Sarajevo: Kavazović: Dani Bajrama su dani naše radosti i našeg zajedništva

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice održana je danas u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

U danima Bajrama, poručio je reisu-l-ulema, priđimo jedni drugima, pomozimo jedni drugima i  razgovarajmo.

– U ovom bajramskom jutru svjedočimo našu predanost i pokornost Svemogućem Allahu. Hvala mu na blagodatima života koji nam je podario i na blagodatima vjere kojoj nas je uputio. Hvala mu na milosti prema nama i hvala mu na oprostu grijeha u ramazanu. Radosni smo i zadovoljni što je u naša srca ušlo svjetlo vjere i ojačalo nas strpljenjem- rekao je Kavazović.

U svojoj hutbi podsjetio je da je domovina zavičaj, dodajući da mi volimo svoju zemlju i da je, i kada smo daleko od nje, nosimo sa sobom.

– Svaka njena praška je kap naše krvi, svaki njen kamen je kula u kojoj stražari gazija i zato neka nam niko ne dira u našu domovinu i neka ne iskušava našu odlučnost. Budimo zajedno, Božja pomoć je uz zajednicu koja uvijek nepogriješivo slijedi javni interes. Naučimo poštovati javni interes i voditi dijalog čak i onda kada mismo drugačije od većine u našoj zejednici. Podredimo svoje ambicije zajedici u kojoj živimo, poštujmo njene propise jer tako čuvamo red – dodao je Kavazović.

Poručio je da su mubarek dani Bajrama dani naše radosti i našeg zajedništva i da je to vrijeme u kojem treba da priđemo jedni drugima bez ikakvih ograda i interesa.

– Nemojmo jedni druge odbijati, neka ruke budu raširene, a srca otvorana. Pomozimo jedni drugima iskreno – naglasio je reisu-l-ulema.

Dodao je da smo skloni optuživati, a da nam je teško upoznati druge , te naglasio da drugima ne činimo ono što ne bismo voljeli da se nama čini.

– Mi svakodnevno odbacujemo, optužujemo i osuđujemo jedni druge, bez srama i stida. Daj nam snage da na ljude gledamo pogledom koji prepoznaje lice brata i sestre. Probudi u nama osjećaj stida i plemenitosti, koji izvire iz saosjećanja prema svim ljudima, posebno onima izloženim patnji, bez obzira na njihovo porijeklo, bili oni siromasi, bolesnici ili muhadžiri. Gospodaru naš, pomozi nam da u našim srcima ponovo otkrijemo umijeće samilosti i suosjećanja, koje će nas učiniti boljim ljudima i boljim vjernicima – rekao je Kavazović.

Prvog dana Ramazanskog bajrama reisu-l-ulema organizira tradicionalno čestitanje, a u subotu, 22. aprila Islamska zajednica će obilježiti Dan šehida. Centralni događaj bit će održan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, a planirano je prisustvo i reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

(fena)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Muslimani širom svijeta proslavili Ramazanski bajram

Vladimir Matijević

Merhamet obezbijedio oko 190 bajramskih paketića za djecu Brčkog, Bijeljine i Janje

Radio Brčko

Bajramski intervju s Mustafom Gobeljić: “Bajram je simbol blagoslova”

Suvad Alagić