Brčko

Sead Šadić: Rad Odjeljenja za zdravstvo poboljšati i kroz razgovor sa građanima

Prioritet u radu Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge brčanske Vlade i u ovoj godini biće borba protiv pandemije, ali i nabavka CT aparata, kao i realizacija nekih kapitalnih projekata iz ove oblasti.

„Već smo pokrenuli aktivnost za nabavku većeg broja testova za utvrđivanje oboljenih od kovida, kako bismo imali i dovoljne količine na zalihama. Juče sam kontaktirao i ministricu Civilnih poslova pri Vijeću ministara BiH, Ankicu Gudeljević, te je još jednom konstatovano da je Distrikt doznačio novac za kupovinu više od 16.000 vakcina i da se, idućeg mjeseca, očekuje početak isporuke kako za oba entiteta, tako i za Distrikt“, rekao je novi šef Odjeljenja za zdravstvo, Sad Šadić.

Prema njegovim riječima, veoma je važno kadrovski ojačati i Pododjel za javno zdravstvo, a što je u vrhu prioriteta djelovanja odjeljenja.

Kad je riječ o kapitalnim projektima iz oblasti zdravstva, biće to izgradnja novog objekta za potrebe primarne zdravstvene zaštite.

„Svakako, tu je i završetak objekta u kojem će biti smještena dijagnostika odnosno magnet i CT aparat. Iniciraćemo i izgradnju novog objekta za službu hitne medicinske pomoći kako bi ista bila smještena izvan zgrade bolnice. Tu je i rekonstrukcija nekih bolničkih odjeljenja, kao što su hirurgija ili pedijatrija, a biće uređen i parking prostor oko kruga bolnice“, naglasio je Šadić.

Posebno pitanje o kome će, takođe prioritetno odjeljenje, voditi računa je revizija korisnika prava koji su na evidenciji Centra za socijalni rad, a u skladu sa podacima koje je kod revidiranja mjesta prebivališta, prošle godine utvrdilo Odjeljenje za javni registar.

„Pomenuti podaci će biti dostupni i našem odjeljenju kako bismo provjerili je li došlo do nekih zloupotreba kod korištenja budžetskih prinadležnosti, a po osnovu mjesta prebivališta. Već prvih dana, do mene su stigle informacije da upravo u ovom segmentu ima zloupotreba, što će svakako detaljno biti provjereno“, akcentirao je Sead Šadić.

Boračka pitanja, odnosno rad resorne službe biće takođe u fokusu, a prioritet je izrada kriterija i dodjela stranova u već davno završenoj zgradi namijenjenoj pripadnicima HVO i ARBiH  iz Distrikta.

„Takođe prioritetno, odjeljenje će nastaviti proceduru uvođenja u pravo korištenja novčane naknade nezaposlenim demobilisanim borcima mlađim od 57 godina. Prije dva dana smo uputili pismo prema premijeru Federacije i ministru za boračka pitanja kako bi se, već započete aktivnosti na ovom planu, i okončale“, istakao je Šadić.

Važan posao koji stoji pred odjeljenjem je, prema Šadićevim riječima, i poboljšanje saradnje sa stanovnicima Distrikta.

„Dok sam na ovoj poziciji, uvijek ću biti spreman primiti na razgovor korisnike usluga koje pokriva Odjeljenje za zdravstvo, te čuti njihove primjedbe i zapažanja, kako bismo što više unaprijedili rad kompletnog odjeljenja“, zaključio je Sead Šadić.

Inače, Šadić je magistar ekonomskih nauka, rođen je 1986. godine u Brčkom. Sa 26 godina, kao šef Odjeljenja za komunalne poslove, bio je i ostao, do sada najmladji član Vlade Distrikta.

U dosadašnjem periodu bio je savjetnik, te u prošlom mandatu, glavni koordinator Vlade.

Bio je zaposlen i kao portparol u JZU “Zdravstveni  centar” Brčko.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button