RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Sinoć okončana deseta redova sjednica Skupštine Brčko distrikta

Zastupnici brčanskog Parlamenta su, tokom jučerašnjeg popodnevnog i večernjeg dijela zasjedanja, prihvatili Izvještaj o izvršenju budžeta Distriktra za minulu godinu u kojem stoji da su ostvareni prihodi od 202,5 miliona maraka, što je 18 posto manje u kompariranju sa minulom odnosno 7,3 procenta manje u poređenju sa 2018. godinom.

Pored toga, Parlament je prihvatio i izvještaj mandatsko-imunitetske komisije o izboru članica skupštinske Komisije za odlučivanje o sukobu interesa. Predsjednica pomenute komisije je Admira Mujić, dok su članice Ružica Marković i Lepa Božić.

Inače, sa dnevnog reda su, pored ostalog, povučene i izmjene i dopune Zakona o predškolskom obrazovanju u drugom čitanju koje imaju za cilj, budžetsko participiranje dijela troškova za boravak djece u privatnim obdaništima na području Distrikta. „Razlog povlačenja je potreba da se, kroz amandmansko djelovanje, precizno utvrde kriteriji za odabir korisnika pomenute subvencije“, precizirao je predsjednik Skupštine Brko distrikta BiH, Siniša Milić.

Pored toga, sa sjednice je povučen i Izvještaj o radu Upravnog odbora JP Radio Brčko, zbog potrebe da izvještaj sadrži i dodatna pojašnjenja koja su zahtijevali zastupnici. Istovremeno, prihvaćen je Finansijski plan JZU Zdravstveni centar Brčko, za tekuću godinu, uz pohvale na dinamičnom radu članova novoimenovanog Upravnog odbora ove ustanove.

Skupština je još jednom, za naredno zasjedanje, odložila Informaciju o toku aktivnosti na formiranju Javnog registra svih privatnih preduzeća u koja posluju sa brčanskom Vladom, odnosno ostvaruju prihode iz budžeta Distrikta.

Inače, na formiranju registra insistira opozicija, preciznije, zastupnici Socijalističke partije.

Kako je sinoć rečeno, redovnih sjednica skupštine, do kraja ovog mjeseca, više ne bi trebalo biti, a kako je juče, u prvom čitanju, usvojen Zakon o javnoj imovini Distrikta, dogovoreno je da tim povodom, javno-stručna rasprava, bude upriličena u srijedu 30. juna sa početkom u 17 sati, u sali za plenarna zasjedanja brčanske Skupštine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Na račun brčanske Bolnice četiri miliona maraka za razvoj zdravstva

Admir Kadrić

Brčanska Skupština pokrenula inicijativu za formiranje hospisa u Distriktu

Admir Kadrić

Милић: Недопустиво да се Закон о празницима односи само на запослене у институцијама

Radio Brčko