RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Zakon o socijalnom preduzetništvu Brčko distrikta ušao u skupštinsku proceduru

Zakon o socijalnom preduzetništvu Brčko distrikta ušao je u skupštinsku proceduru. Jedna od bitnijih karakteristika ovog zakona  nije ostvarivanje dobiti, u  njegovom fokusu je zapošljavanje teško zapošljivih osoba.

Šef  Vladinog Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević, koji je predlagač zakona, kazao je da će se ovim  zakonom  na nov način  u lokalnim zajednicama ili općenito, rješavati pitanja  vezana za socijalna, zdravstvena, ekološka i ostala društvena pitanja, kao i status teško zapošljivih i invalidnih osoba i programa za koje se procijeni da imaju društvenu korist.

Pero Gudeljević

Zakon ograničava isplatu kapitala vlasnicima firme na maksimalnih 49 posto od ukupno ostvarene dobiti.

„Socijalna poduzeća su jedan novi alat ili novi način na koji lokalne društvene zajednice ili općenito države, mogu ostvariti različite ciljeve iz socijalnih oblasti, a najviše kod društveno ugroženih grupa ili građana“, pojasnio je Gudeljević i dodao da društvo, odnosno država, može i sama biti suvlasnik s jedne strane, a s druge strane takvim preduzećima davati poslove kako bi oni mogli funkcionirati.

Usvajanje zakona od strane Skupštine Brčko distrikta je neophodno radi sticanja statusa socijalnog preduzeća.

„Zakon je predvidio  način za sticanje statusa socijalnog poduzeća  koje zadovolji zakonom propisane uslove, a poduzeća se i dalje osnivaju prema postojećem  Zakonu o poduzećima Brčko distrikta“, zaključio je Gudeljević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Parlament o poteškoćama u nastavku finasiranja sportskih kolektiva

Admir Kadrić

Sutra sjednica Skupštine Brčko distrikta

Admir Kadrić

Zakon o radu Distrikta pred zastupnicima brčanskog Parlamenta

Admir Kadrić