RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Skupština Distrikta podržala Plan rada brčanske Vlade za tekuću godinu

Zastupnici Skupštine Distrikta, na sinoć prekinutom zasjedanju, prihvatili su Plan rada brčanske Vlade za tekuću godinu. Blagovremenim usvajanjem budžeta, u visini od oko 240 miliona maraka, stvoreni su tehničko- operativni uslovi za uspješno provođenje Programa rada za ovu godinu.

„Unutar samog dokumenta je 79 zasebnih programa sa ukupno 350 pojedinačnih aktivnosti, a izrađeni program naslanja se na Strategiju razvoja Distrikta usvojenu u brčanskom Parlamentu maja minule godine, koja se odnosi na period 2021-2027 godina“, rekao je obrazlažući Program rada gradonačelnik, Esed Kadrić.

Esed Kadrić

Program, inače, obuhvata aktivnosti u svim oblastima od zakonsko-socijalnih davanja, razvoja infrastrukture do poboljšanja zakonodavnog segmenta, gdje je intenzivirana saradnja i sa releventnim međunarodnim organizacijama s obzirom da je riječ o jednom vrlo složenom procesu.

„Nedavno smo okončali izradu koncepta reforme javne uprave, usaglašavamo sve sa predstavnicima OHR-a, ali i ljudima iz Evropske komisije i mi ćemo vrlo brzo izaći u javnost sa ponuđenim konceptom, a radi se o prijedlogu da značajnije vežemo javna preduzeća, ustanove i zavode za vladina odjeljenja u smislu usaglašavanja aktivnosti i jednog snažnijeg nadzora ili uticaja vladinih odjeljenja na njihov rad“, akcentirao je Kadrić.

Pored ostalog, završena je i radna verzija Zakona o obnovljivim izvorima energije u Distriktu, za koji postoji veliki interes opšte javnosti. Pored toga, biće realizovan i značajan broj velikih kapitalnih projekata.

„Nastavljamo ovu aktivnost i kroz poslovne inicijative, tako da bi 2022. mogla biti godina dinamičnijeg rada brčanske Vlade“, akcentirao je, pored ostalog, gradonačelnik Esed Kadrić. Gotovo jedinstveni u pozitivnoj ocjeni Plana rada brčanske Vlade bili su i pozicioni i opozicioni zastupnici.

Siniša Milić

„Mislim da je vrijeme da, i kroz ovaj Program, preduzmemo nešto mnogo ozbiljnije po pitanju stanja u oblasti sporta jer protekla je godina dana od privikavanja na nova zakonska rješenje jer očigledno da tu postoje manjkavosti, a ista stvar je i sa nevladinim sektorom“, naglasio je predsjednik Skupštine, Siniša Milić.

Kad je riječ o okvirnoj listi zakona koji bi u ovoj godini trebali proći kompletnu proceduru, Milić je u ime Kluba SNSD-a kao prioritet izdvojio Zakon o održavanju stambenog fonda jer u ovoj oblasti postoji mnogo problema, ali svakako i izradu i usvajanje Zakona o ispitivanju porijeklu imovine u Distriktu.

„Nisam siguran kako riješiti pitanje formalnog predlagača ovog zakona. Treba li to učiniti kroz Kancelariju za prevenciju korupcije ili da to inicijalno predloži sama vlada“, zapitao se Siniša Milić.

Plan rada podržala je i opozicija. Zoran Kokanović iz SP-a dodatno je zatražio da budu intenzivirane aktivnosti na provođenju kapitalnih projekata.

„Inflacija je velika, pogotovo u zadnje dvije godine, tako da ranije izdvojena sredstva za kapitalne projekte sada već nisu dovoljna za realizaciju istih“, kazao je Kokanović.

Inače, tokom sinoćnjeg zasjedanja, zastupnici su podržali i Izvještaj o efikasnosti zakonskih rješenja o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kao i Izvještaj o govoru mržnje u našoj zemlji, koje su podnijeli predstavnici Kancelarije ombudsmena Bosne i Hercegovine.

Prije samog prekida rada, data je saglasnost i na set odluka o javnim interesima, a u vezi sa projektima  regulacionih planova na području Distrikta.

Nastavak, sinoć prekinute redovne sjednice do čijeg okončanja je ostalo još 23 tačke dnevnog reda, zakazan je za petnaest dana, odnosno u srijedu 23. februara.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Скупштина донирала 5.000 КМ за изградњу дјечјег Дневног центра у Косовској Митровици

Radio Brčko

Одржана сједница Владе дистрикта

Миљана Ђурђевић

Синиша Милић: Уједначавање принадлежности запослених до краја године

Миљана Ђурђевић