RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Skupština podržala privatnu inicijativu za izgradnju savremene Bolnice

Zastupnici brčanskog Parlamenta sinoć su okončali dvadesetu redovnu sjednicu u čijem je popodnevnom dijelu najviše pažnje izazvala Odluka o raspolaganju javnom imovinom putem posebne pogodbe. Odluka se odnosi na ustupanje zemljišta za izgradnju savremene privatne bolnice u kojoj bi se pružale usluge za koje su pacijenti upućivani van Brčkog odnosno koje nije u stanju da pruži ovdašnja Javna zdravstvena ustanova to jeste brčanska Bolnica.

Suština posebne pogodbe je da se 9.000 kvadratnih metara zemljišta, na lokalitetu iza nekadašnjeg PSC-a, ustupa investitoru po cijeni od 500.000 maraka, za izgradnju savremene Bolnice. Investicija je vrijedna 19 miliona eura, a takvu Bolnicu investitor je već sagradio u Novom Sadu. Projekat čiji je maksimalni rok za okončanje pet godina, dobio je podršku zastupnika, a u novoj Bolnici bi posao dobilo 100 medicinskih stručnjaka.

„Na ovaj način još jednom primjenjujemo ono što nam omogućava Zakon o slobodnoj pogodbi, kroz podršku stranom investiranju s ciljem jačanja razvoja Distrikta. Inače, pored prezentacije koju smo imali ovdje u Brčkom, naša delegacija, a činili su je tri čelna čovjeka JZU Brčko i šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo, posjetila je Bolnicu u Novom Sadu i prenijeli utisak da je ovo jedna zdrava poslovna inicijativa koja neće poremetiti funkcionisanje naše JZU“, istakao je, u ime predalagača inicijative brčanske Vlade, gradonačelnik Esed Kadrić.

Ovu inicijativu svakako je podržao i predsjednik Skupštine Siniša Milić, koji je vidi kao jako pozitivnu, tim prije jer se njom ne ugrožava rad naše JZU.

„Inače i ova specijalna pogodba ukazuje možda na potrebu izmjene Zakona o raspolaganju javnom imovinom jer, čini mi se, da bi bilo neophodno da se u proces specijalne pogodbe uključe i resorna odjeljenja brčanske Vlade, u ovom slučaju Odjeljenje za zdravstvo jer bi stručno procijenilo vrijednost specijalne pogodbe sa stanovišta dijelatnosti na koju se odnosi“, akcentirao je Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Parlament danas o lokaciji dvorane i setu zakona o platama

Admir Kadrić

Brčko: Skupština glasala – Kladje, lokacija Centra za upravljanje čvrstim otpadom

Admir Kadrić

Brčko: Konstitutivna sjednica u srijedu

Radio Brčko