RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Supervizor Scanlan: Fokus izbora u Brčkom treba biti dobrobit građana

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Distrikt Brčko Michael Scanlan jučer se sastao sa predsjedavajućim Skupštine Distrikta Esedom Kadrićem, njegovim zamjenikom Ivom Filipovićem i dogradonačelnikom Brčkog Antom Domićem. Razgovarali su o napretku u uspostavi fiskalne discipline i odgovornog upravljanja, razvoju infrastrukture i rastu privatnog sektora, što sve predstavlja preduslov za obnovu prosperiteta. To uključuje i usvajanje budžeta za 2020. u martu, u skladu sa principima utemeljenim novim Zakonom o budžetu, te usvajanje novog Zakona o udruženjima i fondacijama na proljeće, početak građevinskih radova na modernizaciji Luke Brčko ovog ljeta kao i početak aktivnosti na obnovi mosta Brčko-Gunja kako bi se most osposobio za teretni saobraćaj.

„Ova postignuća će omogućiti političarima da predizbornu kampanju temelje na opipljivim rezultatima kojima je poboljšan život zajednice. Uistinu, izbori koji će se održati ove jeseni morat će se zasnivati na onome što je postignuto i onome što još treba uraditi. To je jedini kriterij na osnovu kojeg ljudi treba da glasaju. A glasanje se mora obaviti u okviru izbornog procesa u koji građani imaju puno povjerenje,“ dodao je supervizor.

Supervizor Scanlan se sastao sa šefom Odjela za javni registar Zlatkom Jašarevićem, s kojim je razgovarao o važnosti ažuriranja biračkog spiska. Pozdravio je vijest da je Vlada za ovu svrhu izdvojila 150.000 KM u prijedlogu budžeta za 2020. godinu. Također se susreo sa predsjedavajućom Izborne komisije Distrikta, Andreom Štrkalj Mrkonjić, sa kojom je razgovarao o važnosti nezavisnog praćenja izbora na biračkim mjestima.

Na sastanku sa šefom Policije Brčko Distrikta Goranom Pisićem, supervizor je pozdravio činjenicu da će useljenje u novu zgradu Policije biti okončano u junu. Scanlan i Pisić razgovarali su i o jačanju napora u oblasti krivičnog gonjenja osoba koje zloupotrebljavaju javna sredstva u Brčkom putem efikasne koordinacije Tužilaštva i policije. On je također pozdravio vijest da će policija Distrikta Brčko i Tužilaštvo u martu održati novi sastanak na ovu temu sa predstavnikom FBI-a/Ureda pravnog atašea Ambasade SAD-a i rezidentnim pravnim savjetnikom Ministarstva pravde SAD-a pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država.

Na sastanku u javnom preduzeću „Komunalno“ Brčko, supervizor je pohvalio upravu preduzeća za blagovremeno osiguranje ugovora o snabdijevanju električnom energijom za 2020. godinu. Usredsređeni napori na uspostavljanju novog pravnog okvira za uređivanje snabdijevanja električnom energijom, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije, kao i brzi napredak u toku ove godine u realizaciji UNDP-ovog programa podizanja energetske efikasnosti javnih objekata u Brčkom, treba da upotpune napore ovog preduzeća na poboljšanjima u energetskom sektoru. S tim u vezi, supevizor je pozdravio uvođenje pametnih brojila koja će unaprijediti efikasnost i tačnost mjerenja utroška električne energije.

Supervizor je posjetio i izložbu o istoriji i naslijeđu brčanskih Jevreja, koja je postavljena u izložbenom salonu Gradske vijećnice u Brčkom, a koja je organizirana povodom 75. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Auschwitz.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Poruka supervizora Michaela Scanlana biračima u Brčkom

Radio Brčko

Supervizor Scanlan: Suradnja i koordinacija na svim nivoima ključna za realizaciju brčanske spojnice autoputa

Radio Brčko

Scanlan: Za napredak u izvršenju konačne arbitražne odluke za Brčko potreban je rad na svim nivoima u BiH

Radio Brčko