Brčko

Тегелтија и Кадрић о важним инфраструктурним пројектима у дистрикту Брчко

Предсједавајући  Савјета  министара Зоран Тегелтија заједно са министром комуникација и транспорта Војином Митровићем  разговарао је данас у Брчком са градоначелником Еседом Кадрићем и представницима Владе дистрикта о крупним инфраструктурним пројектима у дистрикту. Градоначелник Брчког Есед Кадрић је на конференцији за новинаре одржаној након састанка истакао да је овом приликом разговарано о изградњи аутопутева, реконструкцији и изградњи савског моста, кориштењу кредитних средстава међународних финасијских институција, те расподјели донираних вакцина.

Градоначелник Кадрић рекао је да је на састанку договорено да се дистрикт Брчко од сада интензивније укључи у добијање повољних кредита од међународних финансијских институција, у чему ће имати подршку Савјета министара, као и у изградњи великих инфраструктурних пројеката на територији дистрикта.

Обраћајући се новинарима Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија истакао је да је изградња ауто-путева у БиХ незамислива без Брчко дистрикта, те да би једна дионица требала да пролази кроз Брчко од запада према истоку, а друга од југа према сјеверу.

Тегелтија је рекао да је важно да се Брчко опредијели за своје трасе, уважавајући Републику Српску и Федерацију БиХ, те да очекује да ће до септембра дистрикт ријешити проблем планске документације у вези са изградњом траса након чега слиједи експропријација земљишта и израда пројектне документације.

“Оно што очекујемо је да те дионице ставимо у мрежу регионалних и важних путева у БиХ и да за тај дио Брчко дистрикт добије грант средства”, рекао је Тегелтија.

Говорећи о реконструкцији моста преко ријеке Саве који повезује Брчко и Гуњу, Тегелтија је рекао да ће у септембру бити потписан споразум са Хрватском, како би се тај посао што прије завршио и омогућио теретни саобраћај преко моста.

Предсједавајући савјета министара је  овом приликом рекао да иако су приходи које дистрикт остварује по основу индиректних пореза већи него што нам припада, тренутно нико у БиХ нема амбиција да мијења проценте расподјеле између ентитета и дистрикта и да овако дефинисан проценат дистрикту ствара  одређену сигурност.

Тегелтија је истакао да је дистрикт сада најбоље позициониран када је у питању проценат додјеле вакцина против вируса корона и да ће испорука бити настављена.

“До сада је у БиХ дошло 1.600.000 доза вакцина, што значи да је до сада обје дозе вакцина могло да прими око 800.000 људи. Нажалост, то није урађено. Сада је важно да се почне масовна вакцинација и да се приђе грађанима”, рекао је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија овом приликом је прокоментарисао и најновију одлуку Валентина Инцка и изјавио да је наметање допуна Кривичног закона БиХ у вези са негирањем геноцида једна у низу погрешних одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка.

Он је рекао у Брчком да Инцко у БиХ подржава само једну страну и да је било погрешно све што је урадио у посљедње вријеме, те да нови високи представник треба да покуша да поправи све што је Инцко покварио претходних 12 година. Тегелтија је оцијенио да је најновија одлука Инцкова “освета новодолазећем високом представнику, што му је и био циљ”.

“Сасвим сигурно је да ће ова одлука изазвати различите реакције у БиХ, а чим постоје различите реакције, то није добро. Али Инцко је нашао за сходно да се, по мени, понајвише обрачуна са новодолазећим високим представником”, рекао је Тегелтија.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button