RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Trgovina ljudima u Brčkom: Optužen zbog prisilne udaje trinaestogodišnje kćeri

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv lica s inicijalima N.M. (35)* iz ovog grada zbog sumnje da je maloljetnu kćer prisilio na udaju za B.Š., za šta je od njegove porodice primio novčanu naknadu. On je optužen za trgovinu ljudima, kao i za verbalno i fizičko nasilje u porodici kojim je trinaestogodišnju kćer prisilio na vanbračnu zajednicu.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je N.M. da je u aprilu 2020. godine, u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist, nakon uzimanja novčane naknade od porodice Š., toj porodici predao svoju trinaestogodišnju kćer radi prisilnog stupanja u vanbračnu zajednicu. Nakon što je pobjegla, on je žrtvu uz prijetnje i uslovljavanja vratio porodici Š., a nakon novog bjekstva policija je maloljetnicu u zapuštenom stanju pronašla u gradu, poslije čega je smještena u namjensku ustanovu – navedeno je u optužnici.

Pored trgovine ljudima, N.M. je optužen i da je prethodno vršio nasilje nad njom, čineći to i prema supruzi, verbalno i fizički ih zlostavljajući najčešće pred drugim maloljetnim članovima porodice, natjeravši tako trinaestogodišnjakinju na vanbračnu zajednicu – zaključuje se u optužnici dostavljenoj Osnovnom sudu Distrikta.

U nastavku postupka, sud je u cijelosti potvrdio optužnicu kojom se N.M. tereti za krivično djelo trgovine ljudima (iz člana 207a stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od najmanje deset godina. Uz to, optužen je i za krivično djelo nasilja u porodici (iz člana 218 stav 4 Krivičnog zakona) za koje se može izreći kazna zatvora od jedne do pet godina.

Za trgovinu ljudima ovo tužilaštvo nedavno je podiglo optužnicu i protiv lica s inicijalima Š.Š. (26)* zbog sumnje da je navođenjem na prosjačenje i prostituciju iskorištavao maloljetnu suprugu. On je optužen da je od nje svakodnevno zahtijevao da prosjači i da licima koja pokažu interesovanje ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu.

Foto Getty Images/Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Skupštinski zastupnik Damir Bulčević optužen za krivotvorenje isprave

Radio Brčko

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Tuzlaka koji je prijetio Vigemarku i Tadićevoj

Radio Brčko

Podignuta optužnica za ratne zločine nad Bošnjacima u Brčkom

Radio Brčko