Brčko

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četvoro Brčaka i jedne osobe rođene u Šamcu

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv pet osoba koje se terete za neovlašten promet akciznih proizvoda u velikim količinama, čime je ostvarena velika nezakonita imovinska korist i oštećen budžet i građani BiH.

Optužnica je podignuta protiv Dragana Josića, rođenog 1962. u mjestu Obudovac, Šamac, državljanina BiH, ranije osuđivanog za istovjetno kazneno djelo; Marka Josića, zvanog “Markan”, rođenog 1986. u Brčkom, državljanina BiH; Jovane Josić, rođene 1988. u Brčkom, državljanke BiH; Jovana Josića, rođenog 1991. u Brčkom, državljanina BiH i Nemanje Petrovića, rođenog 1997. u Brčkom, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su tokom 2019. i 2020. u mjestu Obudovac kod Šamca, postupali u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, tako što su vršili nezakoniti promet velikih količina duhana u listu i rezanog duhana, čije prometovanje građanima kao fizičkim osobama nije dozvoljeno, a koji nije bio obilježen propisanim akciznim markicama države Bosne i Hercegovine, te na taj način postupali protivno odredbama Zakona o akcizama BiH, za sebe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu i državi BiH, kao i građanima, plasmanom duhanskih proizvoda koji nisu prošli propisani standard kontrole kvaliteta i ispravnosti.

U optužnici je navedeno da su optuženi nezakonito pribavili oko 15.000 kilograma duhana, nakon čega su u posebnim prostorijama sa opremom vršili rezanje duhana, a potom izrezani duhan vagali, pakovali i dostavljali kupcima u naručenim količinama, a koji su prodavali bez akciznih markica Uprave za neizravno-indirektno oporezivanje (UINO) BiH.

Optuženi su duhan stavljali u promet na području Brčkog i drugih mjesta, koji su najčešće prodavali u količinama od nekoliko desetina do nekoliko stotina kilograma, a nezakonite prodaje su otkrivene i dokumentirane u istrazi.

Prilikom pretresa prostorija koje koriste optuženi, pronađena je veća količina duhana, kao i specijalističke opreme i alata za preradu i obradu duhana.

Optuženi se terete da su počinili produljeno kazneno djelo “nedozvoljen promet akciznih proizvoda” i kazneno djelo “nedopuštene trgovine” iz Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button